Εκτύπωση

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 την 1η και 2η διδακτική ώρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Αδ του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, συναντήθηκαν διαδικτυακά με την πολυβραβευμένη συγγραφέα, υποψήφια για το διεθνές βραβείο Άντερσεν 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό βιβλίο για τη διετία 2021-2022, κ. Μαρία Παπαγιάννη.


Τα παιδιά στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας είχαν διαβάσει και συζητήσει με την φιλόλογό τους το μυθιστόρημα της συγγραφέως "Το δέντρο το μονάχο", το οποίο έχει τιμηθεί με το Κρατικό βραβείο. Το βιβλίο μεταξύ άλλων πραγματεύεται το θέμα της διαφορετικότητας, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς.
Η συνάντηση με την συγγραφέα, παρότι διαδικτυακή, απέπνευσε τη ζεστασιά και την αμεσότητα που διακρίνει την κ. Παπαγιάννη, έδωσε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους μαζί της, κι εκείνη τους ξεδίπλωσε τα μυστικά της τέχνης της, τους μίλησε για τις εμπειρίες της και τα δικά της εφηβικά χρόνια, τους αγαπημένους της συγγραφείς, αλλά και για τον τόπο και τους ανθρώπους που την ενέπνευσαν για να γράψει τη συγκεκριμένη ιστορία.

Ένα βιβλίο δεν είναι σίγουρα το παν
είναι όμως στ' αλήθεια πολλά πράγματα
ένα βιβλίο σε βοηθάει να μεγαλώνεις, να πετάς
αλλά και να πατάς σταθερά
να κοιτάς μακριά αλλά και να βουτάς βαθιά
να ταξιδεύεις σ΄ άλλες χώρες μακρινές απάτητες φανταστικές
αλλά κι αν το παρακάνεις και ναυαγήσεις να μπορέσεις να γυρίσεις
ένα βιβλίο δεν είναι σίγουρα το παν
είναι όμως σίγουρα ένας ολόκληρος κόσμος.