Εκτύπωση

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, τη 2η και 3η ώρα, και την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, την 1η και τη 2η ώρα, καθώς και την 3η και την 4η ώρα, οι μαθητές τής Α΄, τής Β΄ και τής Γ΄ τάξης, αντίστοιχα, τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν την παρουσίαση «Η παιδεία στα χρόνια τής Τουρκοκρατίας και η ίδρυση τής Φ.Ε. μετά την αναγνώριση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους», που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τής Φ.Ε, με υπεύθυνη τη φιλόλογο-ιστορικό κ. Μαριλένα Καραμπατέα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια παρουσίαση εύληπτη και ενδιαφέρουσα, να διατρέξουν σημαντικούς σταθμούς για την ελληνική παιδεία κατά τα χρόνια τής Τουρκοκρατίας, με αφετηρία τη «Μεγάλη τού Γένους Σχολή» που επαναλειτούργησε λίγους μήνες μετά την Άλωση τού 1453, να γνωρίσουν σημαντικούς εκπροσώπους τού Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως τον Ρήγα Βελεστινλή και τον Αδαμάντιο Κοραή, να συνειδητοποιήσουν την προσφορά των Ελλήνων τής Διασποράς στην πνευματική αφύπνιση του Γένους και να διαπιστώσουν την πολύ σημαντική συμβολή των Σχολείων τής Φ.Ε. στην εκπαίδευση από το 1836 και μετά, με την υποστήριξη τής παιδείας των κοριτσιών και με την εφαρμογή πρωτοπόρων εκπαιδευτικών μεθόδων.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε σύντομη συζήτηση.

Οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους γι΄ αυτή την εξαιρετική παρουσίαση που παρακολούθησαν στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων που διοργανώνει η Φ.Ε. με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση τού 1821.