Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με την από 8 Ιουνίου 20221 επιστολή της η υποψήφια διδάκτωρ κ. Ευρύκλεια Παναγιώτου ευχαρίστησε θερμά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τους μαθητές των τμημάτων «Εργαστήριο Φαντασίας» και «Μικροί Ηγέτες-TEDed Club» τής Ζώνης Πολιτισμού τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που συμμετείχαν, υπό την καθοδήγηση της κ. Β. Λουτριανάκη, σε ερευνητική παιδαγωγική δραστηριότητα με θέμα «Ανάπτυξη ικανοτήτων επιχειρηματολογίας κατά τον συνεργατικό σχεδιασμό και ανάπτυξη εκπαιδευτικών ψηφιακών παιχνιδιών».

Η ομάδα των μαθητών ανταποκρίθηκε ένθερμα και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της.

Η έρευνα εγκρίθηκε από τη συνέλευση τού Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκδόθηκε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την διεξαγωγή της. Η ερευνητική εργασία υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο τής δραστηριότητας οι μαθητές έπαιξαν ένα ψηφιακό ρητορικό παιχνίδι (πατήστε εδώ), με στόχο να διοργανώσουν μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Ναύπλιο.

Οι μαθητές, ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά σημεία, έπρεπε να επιλέξουν ποια είναι εκείνα που θα συμπεριλάβουν στην εκδρομή τους προκειμένου να  ικανοποιήσουν το ετερόκλητο κοινό τους, που αποτελείτο από μαθητές, καθηγητές και εκπροσώπους τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην επόμενη φάση τής δραστηριότητας, οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με ένα «μισοψημένο» παιχνίδι (πατήστε εδώ), δηλαδή ένα παιχνίδι πλήρως λειτουργικό, το οποίο όμως περιέχει λάθη, προκαλώντας τους μαθητές να τα εντοπίσουν και να τα διορθώσουν. Στόχος σε αυτή τη φάση ήταν να εντοπίσουν οι μαθητές τα 6 λάθη που υπήρχαν στην αντίδραση των ακροατών, έπειτα από ορισμένες επιλογές.

Στην τρίτη φάση τού παιχνιδιού οι μαθητές διόρθωσαν τα λάθη τού «μισοψημένου» παιχνιδιού, με στόχο το ακροατήριο να αντιδρά λογικά μετά από κάθε επιλογή.

Στο τέλος οι μαθητές δημιούργησαν δικά τους παιχνίδια με στόχο να εκφράσουν μέσα από αυτά τις ανησυχίες τους, τα ενδιαφέροντά τους, τη δημιουργικότητά τους και συνολικά τα δικές τους σκέψεις για τον κόσμο.