Εκτύπωση

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, την 4η και την 5η διδακτική ώρα, οι μαθητές τής Αγ τάξης τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συναντήθηκαν διαδικτυακά με τη βραβευμένη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη. Αφορμή για τη συνάντηση ήταν το βιβλίο της «Το δέντρο το μονάχο», που έχει αποσπάσει το Κρατικό βραβείο εφηβικού και νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου και το Βραβείο τού λογοτεχνικού περιοδικού “Διαβάζω”.


Οι μαθητές, με την καθοδήγηση τής φιλολόγου τους κ. Γεωργιλάκη, διάβασαν το βιβλίο και το συζήτησαν στην τάξη. Μέσα από τις σελίδες του έζησαν για λίγο τις ζωές των ηρώων, προβληματίστηκαν, ανησύχησαν, χάρηκαν, φοβήθηκαν μαζί τους και στη συνέχεια εμπνεύστηκαν δικά τους κείμενα και ζωγραφιές.
Τη συγγραφέα καλωσόρισαν μαθήτριες που παρουσίασαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της. Η ίδια, μιλώντας στα παιδιά για τη μαγεία τής λογοτεχνίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «η τέχνη είναι σαν ένα παράθυρο που βλέπουμε τον κόσμο». Επίσης, αναφέρθηκε στους αγαπημένους της συγγραφείς και ποιητές.
Στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις τόσο για το βιβλίο, τους ήρωες, την πλοκή όσο και για το συγγραφικό έργο γενικότερα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Κόφινα στη νότια Κρήτη, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, καθώς και στο γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να το ανακαλύψει η συγγραφέας.
Η κ. Παπαγιάννη, τονίζοντας την αξία τής ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων, είπε ότι «η λογοτεχνία είναι σαν ένα ποτάμι που τρέχει» και συμβούλεψε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία.
Οι μαθητές τής ζήτησαν να σχηματίσει μια ακροστιχίδα με τα αρχικά τής λέξης ΑΡΣΑΚΕΙΟ και η συγγραφέας τούς αφιέρωσε ένα υπέροχο κείμενο.
Κλείνοντας τη συζήτηση, αποχαιρέτησε τα παιδιά διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το τελευταίο της βιβλίο «Τα χρυσά κουπιά». Και οι μαθητές θα αφεθούν να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο τής λογοτεχνίας μέχρι την επόμενη συνάντηση μαζί της!