Εκτύπωση


Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στο 8ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Πόλεις τού 21ου αιώνα: σε αναζήτηση τής ποιότητας», το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 3 Απριλίου 2022, καθώς και το τριήμερο από τη Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Στο Συνέδριο επανεξετάστηκε το θέμα τής αναζήτησης τής ποιότητας ζωής στις πόλεις τού 21ου αιώνα, μετά και από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις των τελευταίων 18 μηνών που ανέτρεψαν την καθημερινότητα σε κάθε γωνιά τού πλανήτη.

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τμημάτων τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Σχολείου  παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον από τις τάξεις τους εξειδικευμένα εργαστήριαομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, καθώς και παρουσιάσεις αξιόλογων εργασιών από μαθητές τόσο των Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων, όσο και άλλων Σχολείων.

Επίσης, μαθητές και μαθήτριες τής Γ΄ τάξης συμμετείχαν ενεργά στα τέσσερα εργαστήρια που οργανώθηκαν και συντονίστηκαν από κορυφαίους καθηγητές Αρχιτεκτονικής τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο 8ο Παναρσακειακό Συνέδριο παρουσιάστηκε και η εργασία με τίτλο: «Κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Έρευνα με δείγμα μαθητές τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού», την οποία εκπόνησαν οι μαθητές τού Β΄2 τμήματος Σταύρος Καπριδάκης, Εμμέλεια Κάτσου, Γιώργος Καψανάκης, Ειρήνη Κολλίντζα και Έλλη Κοτσώνα, σε συνεργασία με τη μαθήτρια τού Β΄1 τμήματος τού Κλασικού Λυκείου Ειρήνη Κανελλοπούλου.

Η εργασία αυτή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, υπό την επίβλεψη τού καθηγητή Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Παντελή Κατηνιώτη, κατά τη διάρκεια τού σχολικού έτους 2019-2020, που οι συμμετέχοντες μαθητές φοιτούσαν στην Γ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού.

Αναφορικά με το περιεχόμενό της, η εργασία ασχολείται με τη διαβίωση των εφήβων στα μεγάλα αστικά κέντρα, η οποία συχνά επηρεάζεται από δυσμενείς καταστάσεις που απειλούν τη σωματική και τη συναισθηματική τους υγεία.

Από τα ευρήματα ποικίλων ερευνών αποδεικνύεται ότι η ζωή στην πόλη συνδέεται με κοινωνικά προβλήματα, που προκαλούν άγχος και ανασφάλεια στους νέους.

Μέσω τής έρευνας επιχειρήθηκε η διερεύνηση των στάσεων και η αποτύπωση των απόψεων των μαθητών τής Β΄ και Γ΄ τάξης τού Γυμνασίου πάνω σε διάφορα θέματα που άπτονται τής καθημερινότητάς τους στην πόλη.

Κομβικό σημείο της αποτελεί η καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που απορρέουν από τη ζωή στην πόλη σε σύγκριση με εκείνα τής διαβίωσης στην επαρχία.