Εκτύπωση

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές των Γα και Γβ τάξεων τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη εξαιρετικού ενδιαφέροντος στο Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Θόλου, στην Πλάκα, και στεγάζεται στο κτήριο που είναι γνωστό ως «οικία Κλεάνθους» ή «παλαιό Πανεπιστήμιο», τού οποίου η ιστορία ανέρχεται πολύ πριν από τον 18ο αιώνα, πράγμα που το καθιστά ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια τής προ-οθωνικής περιόδου. Έχει το σπάνιο προνόμιο να στεγάζεται στο ίδιο κτήριο το οποίο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο τής ανεξάρτητης Ελλάδας (1837-1841) που ήταν και το πρώτο τής Βαλκανικής χερσονήσου και τής ευρύτερης περιοχής τής Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός τής επίσκεψης ήταν να δουν οι μαθητές από κοντά και να θαυμάσουν τα σπάνια εκθέματα, τις πλούσιες συλλογές, τις επιβλητικές προσωπογραφίες και τα σημαντικά ιστορικά κειμήλια τού Μουσείου, η ιστορία τού οποίου συμβαδίζει με τη θεμελίωση τής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι μαθητές των δύο τμημάτων παρακολούθησαν δύο ξεχωριστά, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι μαθητές τού Γα τμήματος συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Το παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοί του», στο πλαίσιο τού οποίου γνώρισαν την ιστορία τού επιβλητικού κτηρίου τού Μουσείου Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και των ενοίκων του, μέσω παραστατικών μεθόδων, όπως ήταν μια αναπαράσταση με χάρτινες φιγούρες σε ελεύθερη απόδοση, η αφηγηματική ξενάγηση, οι προφορικές μαρτυρίες, οι παλιές φωτογραφίες και η περιήγηση στις αυλές του. Βασική ιδέα τού προγράμματος είναι η ανάδειξη τής αξίας διατήρησης των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων, καθώς και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη τής ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών,κ.ά.).
Οι μαθητές τού Γβ τμήματος συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τι να σπουδάσω;», στο πλαίσιο τού οποίου περιηγήθηκαν αυτόνομα στους χώρους τού Μουσείου και γνώρισαν τις συλλογές του με τη βοήθεια είτε ειδικής εφαρμογής που κατέβασαν στα κινητά τους τηλέφωνα είτε κινητής συσκευής που έλαβαν στην είσοδο τού Μουσείου. Μέσα από τα μάτια ενός νέου φοιτητή στο «Οθώνειο Πανεπιστήμιο» το 1840, ανακάλυψαν με διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο τα εκθέματα τού Μουσείου και την πανεπιστημιακή ζωή μιας άλλης εποχής. Στο τέλος, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό βίντεο σχετικά με την ιστορία τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας.
Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών ακολούθησε βόλτα στην Πλάκα, κατά τη διάρκεια τής οποίας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το χυμό ή το γλυκό τους, να περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια και να περπατήσουν στον πεζόδρομο τής Διονυσίου Αεροπαγίτου με θέα την Ακρόπολη.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μαρία Σκούρτη, Παντελής Κατηνιώτης και Ελένη Σκούμπου.