Εκτύπωση

Για ακόμη μια χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στήριξαν ενεργά την «Εστία» στο Ψυχικό, το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, λαμβάνοντας μέρος στην εκδήλωση «Ο δικός μου μαραθώνιος», που είναι ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 500 μέτρων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στον πεζόδρομο τής Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, με τη συμμετοχή πολλών σχολείων και εταιρειών, στο πλαίσιο τής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση τής Γενικής Συνέλευσης τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή τής ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από τον διεθνή οργανισμό, στις 3 Δεκεμβρίου 1982, τού προγράμματος δράσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), το οποίο οδήγησε στην υπογραφή τής διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την επικύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 15% περίπου τού παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η δύναμη τής ανθρώπινης φύσης, η θέληση για ζωή, ο συνεχής αγώνας των συνανθρώπων μας να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα διαβίωσης, σε έναν σκληρό κόσμο και σε μια αφιλόξενη πόλη για όποιον έχει οποιαδήποτε αναπηρία, έδωσαν μηνύματα ανθρωπιάς και ζωής και γέμισαν με αξέχαστες εικόνες το μυαλό και την ψυχή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στον «δικό μου μαραθώνιο» είναι με αλφαβητική σειρά:

από την Α΄ τάξη: Χριστίνα Αρχιμανδρίτη, Δημήτρης Γερμανόπουλος, Αγγελική Ζάππα, Σμαράγδα Καββαδά, Ναταλία Κοσμίδου, Ειρήνη Λιάγκα και Πηνελόπη Τσιαπανίτη

από τη Β΄ τάξη: Γεωργία Αχλαδιώτη 

από την Γ΄ τάξη: Μαρίνα Αχλαδιώτη, Κωνσταντίνος Λιόντος, Νικόλαος Μήτρακας, Φίλιππος Σιλιτζόγλου, Αναστάσιος Σταματόπουλος και Ιάσων Χαρώνης

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στον «δικό μου μαραθώνιο» είναι με αλφαβητική σειρά οι κ. Αικατερίνη Ζωΐδου, Υποδιευθύντρια, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και συντονίστρια τής δράσης, Ευαγγελία Λουτριανάκη, φιλόλογος, Μαρία Μιχαλοπούλου, μουσικός, και Ελένη Σκούμπου, θεολόγος.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά αλλά και στις καθηγήτριες για την εθελοντική συμμετοχή τους!