Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι καθηγητής Επαγγελματικού Προσανατολισμού τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Παντελής Κατηνιώτης και η καθηγήτρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Αικατερίνη Σουφλιά παρουσίασαν την εισήγηση «Ενημερώνομαι και δρω υπεύθυνα ως Ευρωπαίος ενεργός πολίτης - Μοντέλο ευαισθητοποίησης μαθητών Γυμνασίου» στο 6ο πανελλήνιο συνέδριο «Νέος Παιδαγωγός», το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιήθηκε στο Triaena Business Center, στις 11 και12 Μαΐου 2019.

Κύριοι στόχοι τής εισήγησης ήταν η ενδελεχής ενημέρωση των μαθητών και ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την ιστορική εξέλιξη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ευρωπαίοων πολιτών, μέσω τής δράσης «Ενημερώνομαι και δρω υπεύθυνα ως Ευρωπαίος ενεργός πολίτης».


Οι μαθητές κατά τη διάρκεια τής διαδικασίας ευαισθητοποίησης, σε 20 διδακτικές ώρες, έλαβαν μέρος σε ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με την ιστορία και τους θεσμούς τής Ε.Ε., καθώς και με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.
Πριν και μετά τη διαδικασία τής ευαισθητοποίησης διεξήχθη έρευνα με σκοπό την αξιολόγηση τής αποτελεσματικότητάς της.

Στην έρευνα συμμετείχαν 176 μαθητές τής Γ΄ τάξης των Αρσακείων Γυμνασίων Ψυχικού, στο πλαίσιο τού προγράμματος “Teachers 4 Europe”.

Από τα αποτελέσματα τής έρευνας προκύπτει ότι η ευαισθητοποίηση συνέβαλε καθοριστικά στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την Ε.Ε. και στην ενδυνάμωση τής ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.