Αρσάκεια Ιωαννίνων
twitter
Ακολουθήστε μας

banner1821

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, την 3η διδακτική ώρα, και στο πλαίσιο τού Ομίλου τής Ζώνης Πολιτισμού τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού «Παίζω, παίζεις… Παίζουμε;», οι μαθητές και η υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Αγγ. Μεταλληνού υποδέχτηκαν την κ. Ευανθία Τσαλαπάτη, πρόεδρο τού Ομίλου Σκραμπλ Αθηνών-Πειραιώς, με σκοπό να γνωρίσουν ένα επιτραπέζιο παιγνίδι που αριθμεί στις α επισήμως, τουλάχιστον 70 χρόνια.
Η κ. Τσαλαπάτη παρουσίασε στους μαθητές το παιγνίδι, την ιστορία του και και ανέλυσε τους κανόνες του.
Η τωρινή μορφή τού σκράμπλ βασίζεται στο παιγνίδι Λέξικο, τού οποίου την κεντρική ιδέα είχε συλλάβει ο δημιουργός του Άλφρεντ Μόσερ Μπατς το 1931. Σύμφωνα με το παιχνίδι εκείνο κάθε παίχτης έπρεπε να σχηματίσει λέξεις από μια συλλογή γραμμάτων, που είχουν αποτυπωθεί σε τουβλάκια.
Κάθε εγγράμματο τουβλάκι που "έπαιζε" ισοδυναμούσε με κάποια αξία, η οποία προέκυψε με βάση τή συχνότητα εμφάνισης τού αντίστοιχου γράμματος στο πρωτοσέλιδο τής εφημερίδας New York Times.
Το επιτραπέζιο με την ονομασία πλέον scrabble έχει καθιερωθεί και στον ελλαδικό χώρο εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα τη σύσταση τόσο τής Πανελλήνιας ΄Ενωσης Σκραμπλ όσο και των κατά τόπους ομίλων, οι οποίοι διοργανώνουν αθλητικά πλέον τουρνουά και εβδομαδιαίες, αν όχι καθημερινές, συναντήσεις σε διάφορους χώρους.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παίξουν scrabble με την καθοδήγηση τής κ. Τσαλαπάτη, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια άλλη διδακτική ώρα.
Ιδιαίτερη λεπτομέρεια για την διεξαγωγή τού παιγνιδιού υπήρξε η επισήμανση ότι το μόνο αποδεκτό λεξικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβουλευτικά είναι το «Λεξικό τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας» τού Γ. Μπαμπινιώτη.
Περισσότερα για τη δραστηριότητα τού Ομίλου Σκραμπλ Αθηνών-Πειραιώς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους εδώ.

Ανακοινώσεις Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Αναγγελίες Β' Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Μάρτιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31