Εκτύπωση

Μετά την περσινή τους διάκριση στο διαγωνισμό  "Think Smart Create Green” οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης Δαβάκη Μαρία, Διγενή Σέβη, Δόγα Νέλλη και Ιωαννίδη Μάρθα τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού είχαν μια εξίσου σημαντική ευκαιρία. Προσκλήθηκαν, το διάστημα 28 με 30 Νοεμβρίου 2022, από τον ευρωβουλευτή κ. Κυμπουρόπουλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου είχαν την τιμή και τη χαρά να συναντηθούν μαζί του, να συνομιλήσουν για θέματα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεναγηθούν στον χώρο.

Τις μαθήτριες συνόδευσαν ο κ. Καλλής, υπεύθυνος καθηγητής τού προγράμματος, και η Υποδιευθύντρια κ. Δούβου.

Οι μαθήτριές μας γράφουν τις εντυπώσεις τους:

«Το ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ενημερωθήκαμε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία ένταξης των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη λειτουργία τού Ευρωκοινοβουλίου, τη προσβασιμότητα σε αυτό και την αναγνώριση των γλωσσών των ευρωπαϊκών χωρών ως επίσημων γλωσσών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνική είναι η 7η γλώσσα που αναγνωρίστηκε ως επίσημη γλώσσα! Εντυπωσιαστήκαμε, μάλιστα, από το γεγονός ότι όλοι οι Ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα, όταν πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποιο θέμα, να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα και όχι στα Αγγλικά, ενώ παράλληλα οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, με τη βοήθεια μεταφραστών, να ακούνε την τοποθέτηση στη δική τους γλώσσα.
Κατά τη διάρκεια τής επίσκεψης γνωρίσαμε τον ευρωβουλευτή κ Κυμπουρόπουλο, ο οποίος μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι. Συζητήσαμε μαζί του και μας ανέλυσε διάφορα επίκαιρα θέματα που αφορούν τις χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνειδητοποιήσαμε πόσο θα επηρεάσουμε με την ψήφο μας σε λίγα χρόνια τις αποφάσεις που θα παρθούν μέσα σε αυτό το κτήριο και θα επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας!
Ακολούθησε η περιήγησή μας στον χώρο που γίνονται οι συνεδριάσεις τής Ολομέλειας. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία!
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το μουσείο Parlamentarium, όπου ξεναγηθήκαμε μέσω διαδραστικών εργαλείων και οπτικοακουστικού υλικού. Γνωρίσαμε πτυχές τής Ευρωπαϊκής ιστορίας και μάθαμε για τη ζωή και την καριέρα πολλών σπουδαίων επιστημόνων, καλλιτεχνών και πολιτικών. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο και το μουσείο είχαμε το χρόνο να περιπλανηθούμε στα πλακόστρωτα δρομάκια των Βρυξελλών, να θαυμάσουμε την απαράμιλλη αρχιτεκτονική των επιβλητικών κτηρίων και τα ξεχωριστά υπαίθρια αξιοθέατα τής πόλης, όπως το «Everard t’ Serclaes» και το «manneken pis». Ενώ, δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τις διάσημες βέλγικες τηγανιτές πατάτες και τις υπέροχες σοκολάτες!
Παράλληλα, παρευρεθήκαμε σε διάφορες γιορτινές εκδηλώσεις, φωτογραφηθήκαμε στο εντυπωσιακό δέντρο και τη φάτνη, ενώ απολαύσαμε και το φημισμένο σόου με τα φώτα στην «Grand Place».
Λίγες γραμμές δεν είναι αρκετές για να χωρέσουν το μεγαλείο αυτού του βιώματος… Ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής που αφήνει ανεξίτηλα αποτυπώματα στην καρδιά και στο μυαλό μας και κάθε φορά που θα αναπολούμε το ταξίδι μας θα μας γεμίζει ένα αίσθημα νοσταλγίας και πληρότητας!»