Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων που διοργανώνει το Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού, σε συνεργασία με το συμβούλιο τού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητές από όλες τις τάξεις παρακολούθησαν, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την κλασική κωμωδία «Ο γάμος τού Φίγκαρο» τού Πιερ Ωγκιστέν Καρόν Μπωμαρσαί (1732 - 1799), σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Τους μαθητές συνόδευσαν γονείς και καθηγητές.
Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και η πολυβραβευμένη ομάδα του, μετά τη μεγάλη επιτυχία τής Ιλιάδας, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν το εμβληματικό αυτό έργο τού κλασικού γαλλικού ρεπερτορίου σε νέα μετάφραση από τα Γαλλικά, τής Έλσας Ανδριανού.
Γραμμένο τις παραμονές τής Γαλλικής Επανάστασης, τής οποίας θεωρήθηκε προάγγελος, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά κείμενα τού 18ου αιώνα. Aποτελεί μέρος τής περίφημης τριλογίας τού Μπωμαρσαί, που πάνω της βασίστηκαν δύο από τις διασημότερες όπερες τού λυρικού ρεπερτορίου: οι «Γάμοι τού Φίγκαρο», τού Μότσαρτ, και ο «Κουρέας τής Σεβίλλης», τού Ροσίνι.
Πράγματι, οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το έργο, το οποίο με την πολιτική του διάσταση συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς τού Διαφωτισμού, ενώ οι ηθοποιοί με τον αυτοσχέδιο οίστρο τους ενθουσίασαν το κοινό παρουσιάζοντας μία φρενήρη κωμωδία.