Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού τού μεσαίου τμήματος Γερμανικών, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αγγέλα Μεταλληνού, συμμετείχαν στη διασχολική μαθητική ημερίδα με τίτλο «Gamification – Παιγνιοποίηση στην εκπαίδευση. Η περίπτωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+». Στην ημερίδα συνέπραξαν και μαθητές τής Β΄ τάξης τού 3ου Γυμνασίου Βύρωνα με υπεύθυνη την καθηγήτρια Γερμανικών κ. Μελίνα Λαϊνά.
Την ημερίδα  διοργάνωσε στο 1ο ΓΕΛ Ιλίου η γυμνάστρια κ. Βάννα Κοσμάτου την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στο πλαίσιο τού προγράμματος Erasmus+ "Preparing for Life in the 21st century".
Στη διάρκεια των εργασιών δόθηκε έμφαση στην σπουδαιότητα τής εισαγωγής τού επιτραπέζιου παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην αλληλεπίδραση που σημειώθηκε μεταξύ των τριών αυτών σχολείων. Μια ιδέα τής κ. Μεταλληνού να εισαγάγει το κλασικό γερμανικό επιτραπέζιο παιγνίδι “Mensch ärgere dich nicht“ στη μαθησιακή διαδικασία στα Αρσάκεια Γυμνάσια, όχι μόνο ως δείγμα γερμανικού πολιτισμού αλλά και ως δυνατότητα προφορικής εξάσκησης τής γλώσσας και εμπέδωσης τής διδαγμένης ύλης, δημιούργησε έδαφος συνεργασίας με την κ. Λαϊνά, που το ενέταξε στις δικές της τάξεις στο 3ο Γυμνάσιο Βύρωνα, με διάφορες παρόμοιες εκπαιδευτικές δράσεις. Κατόπιν η διαδικτυακή συνεργασία τής κ. Μεταλληνού με την κ. Κοσμάτου, μέσα από τη European Schoolnet Academy στο διαδικτυακό σεμινάριο ”Games in school”, ενέπνευσε την κ. Κοσμάτου και τους μαθητές της, με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus+ όπου συμμετέχουν, στην δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού (συνδυασμός Trivial και Γκρινιάρη) με ερωτήσεις που άπτονται των μαθημάτων που διδάσκονται οι μαθητές στο λύκειο και περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσα από αυτή την ημερίδα, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα τής ένταξης και εφαρμογής τής παιγνιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και στα δύο φιλοξενούμενα σχολεία εδόθη ως δώρο ένα αντίτυπο τού επιτραπέζιου παιχνιδιού που κατασκεύασε το 1ο ΓΕΛ Ιλίου, ενώ δημιούργησε την αρχή για μια διασχολική φιλία.
Το σχετικό βίντεο που ακολουθεί παρουσιάστηκε από τους μαθητές τού Αρσακείου στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο στο εργαστήριο που δημιούργησαν με θέμα «Spiel, sprich, lerne. Παίξε, μίλα, μάθε».