Εκτύπωση
Τον καταξιωμένο ηθοποιό κ. Νικήτα Τσακίρογλου είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε στο Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016.
Ο σπουδαίος ηθοποιός, απόφοιτος τού Εθνικού Θεάτρου, μίλησε με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα για τη μεγάλη του αγάπη, το αρχαίο θέατρο.
Έχοντας υποδυθεί πολλούς ήρωες αρχαίων τραγωδιών παρουσίασε την ιδιαίτερη αξία αυτών των έργων, καθώς και τις δυσκολίες στην προσέγγισή τους. Παρομοίασε την παρακολούθηση τραγωδιών με συμμετοχή σε θεία λειτουργία και τη ζωή τού ηθοποιού με τον βίο ενός μοναχού.
Εξήγησε ότι αυτό το είδος θεάτρου επιβιώνει ακόμα, γιατί αναζητά τον Άνθρωπο και το Μέτρο, μέγα ζητούμενο και τής σημερινής εποχής.
Τέλος, παρακίνησε τους μαθητές να μελετήσουν αυτά τα ανυπέρβλητα έργα και να τα σεβαστούν ως πολύτιμα κομμάτια τής εθνικής μας κληρονομιάς.
Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές τής Γ΄ Γυμνασίου μετέβησαν στο Θέατρο τού Νέου Κόσμου και παρακολούθησαν τις «Νεφέλες», τη γνωστότερη κωμωδία τού Αριστοφάνη. Με λιτά μέσα και κείμενο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μαθητική πραγματικότητα οι ηθοποιοί απέδωσαν τους προβληματισμούς και το χιούμορ τής σπουδαίας αυτής κωμωδίας. Πού βρίσκεται το δίκαιο και το άδικο; Πώς θα αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής; Πού και πώς θα αποκτήσεις τις δεξιότητες για να τις αντιμετωπίζεις;
Αυτοί αλλά και άλλοι προβληματισμοί ήταν και το αντικείμενο τού θεατροπαιδαγωγικού παιχνιδιού που ακολούθησε την παράσταση. Οι μαθητές μας με ενδιαφέρον παρακολούθησαν την παράσταση και με ενθουσιασμό συμμετείχαν στο παιχνίδι αυτό, αποδεικνύοντας ότι κάθε στιγμή είναι ευκαιρία μάθησης και θωράκισης για το μέλλον.
Οι μαθητές τού Γ΄1  πριν παρακολουθήσουν την αρχαία κωμωδία «Νεφέλες» τού Αριστοφάνη σχεδίασαν μια αφίσα για την παράσταση. Αναπαριστώντας τα σύννεφα τής σκέψης αναρωτήθηκαν τι είναι πιο έντιμο: να κλέβεις ή να εξαπατάς με τον λόγο προκειμένου να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς;