Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές των Β΄2 και Β΄4 τάξεων τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με αφορμή την ανάγνωση τού μυθιστορήματος «Ξυπόλητοι ήρωες» τής Αλεξάνδρας Μητσιάλη, συνάντησαν και συνομίλησαν με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στον χώρο τής βιβλιοθήκης των Σχολείων.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το έργο που διάβασαν αλλά και να μάθουν πολλά ιστορικά στοιχεία για την περίοδο τής Κατοχής στην πόλη τής Θεσσαλονίκης.
Η συγγραφέας με αμεσότητα και με ιδιαίτερα φιλική διάθεση προς τα παιδιά αποκάλυψε σημαντικές πτυχές αυτής τής συγκλονιστικής για την ελληνική ιστορία περιόδου, τους έδειξε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία για να ταξιδέψουν οι μαθητές για άλλη μια φορά στους δρόμους τής κατοχικής πόλης, να γνωρίσουν τα μέρη και τις γειτονιές όπου έζησαν και αγωνίστηκαν οι ήρωες τού βιβλίου και να συνειδητοποιήσουν έννοιες, όπως η αντίσταση, η προδοσία, η φιλία, ο αγώνας, η δύναμη και το υψηλό φρόνημα. Η συγγραφέας μίλησε για τον μοναδικό ηρωισμό τού ξυπόλητου τάγματος, για το ξεκλήρισμα των Εβραίων τής Θεσσαλονίκης και τις βιαιότητες των ναζιστών κατακτητών.
Ήταν μια συνομιλία, πραγματικό μάθημα ιστορίας, την οποία προσέγγισαν τα παιδιά με άρμα τη μαγεία τής λογοτεχνίας.
Στο τέλος τής συνάντησης οι μαθητές τού Β΄4 τμήματος παρουσίασαν στην κ. Μητσιάλη τις εργασίες-αφίσες που φιλοτέχνησαν με αφορμή την ανάγνωση τού βιβλίου, με την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Γεωργιλάκη, ενώ μαθητές τού Β΄2 τμήματος διάβασαν κείμενα δημιουργικής γραφής, την επιμέλεια των οποίων είχε η φιλόλογος κ. Ξανθ. Παναγιωτοπούλου.