Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης Γερμανικών (Α2) τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με υπεύθυνη καθηγήτρια Γερμανικών την κ. Αγγ. Μεταλληνού, υποδέχτηκαν, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων, τον ιστορικό-ερευνητή καθηγητή κ. Νικόλαο Μοσχονά και συνομίλησαν για τις εβραϊκές κοινότητες στα Επτάνησα, στο πλαίσιο εκπόνησης πρότζεκτ με θέμα «Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό μέσα από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα».
Με αφορμή το έτος «Άννα Φρανκ», που διανύουμε, οι μαθητές προβληματισμένοι ασχολήθηκαν με άγνωστες για την ηλικία τους έννοιες, όπως «Ολοκαύτωμα», «στρατόπεδα συγκέντρωσης Dachau, Auschwitz» και «Ναζισμός», μελανά σημεία τής γερμανικής ιστορίας, και ερεύνησαν τις επιπτώσεις που είχε για την εβραϊκή κοινότητα των Επτανήσων η γερμανική κατοχή.
Αφού παρακολούθησαν την ταινία "Το τραγούδι τής ζωής" τού Τώνη Λυκουρέση (2002), που παρουσίαζε την σωτηρία ολόκληρης τής ζακυνθινής εβραϊκής κοινότητας από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου, τον Δήμαρχο και τους κατοίκους τής Ζακύνθου, εξέφρασαν την επιθυμία να συνομιλήσουν με τον κ. Μοσχονά, ο οποίος στην ταινία προσέγγιζε την ιστορική πλευρά τής ύπαρξης εβραϊκών κοινοτήτων στα Επτάνησα.
Ο κ. Μοσχονάς κατά την επίσκεψη του έκανε εκτενή ιστορική αναδρομή τής ύπαρξης τού Εβραϊκού Λαού στον γεωγραφικό χώρο τής σημερινής Παλαιστίνης, για τον διωγμό τους από την Αίγυπτο και κυρίως για το πώς και από πότε απαντώνται εβραϊκές κοινότητες στον Ελλαδικό χώρο, και μάλιστα στα Επτάνησα.
Οι μαθητές μπόρεσαν να λύσουν βασικές απορίες τους και να πάρουν απαντήσεις σε ζητήματα που δεν πραγματεύονται τα σχολικά εγχειρίδια.
Η εκπόνηση τού πρότζεκτ παρουσιάστηκε από την κ. Μεταλληνού στις 14 Μαΐου 2017, σε ημερίδα στο Διορθόδοξο Κέντρο παράλληλα με άλλα πρότζεκτ που εκπόνησαν συνάδελφοι που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο πραγματοποίηθηκε υπό την εποπτεία τής Γερμανικής πρεσβείας.
Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση τής κ. Μεταλληνού:
http://prezi.com/7whfgm6comrk/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο τής συνομιλίας με τον κ. Νικ. Μοσχονά:
https://youtu.be/qBjh_r-TRp8