Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με την ευκαιρία τής θεματικής εβδομάδας και τού πολιτιστικού διημέρου μαθητές τής Β´ τάξης τού Β´ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού προσέγγισαν τη σημασία των αισθήσεων στη διατροφή και μελέτησαν την ιδιαιτερότητα τής όσφρησης.
Αρχικά, οι μαθητές απέκτησαν το βασικό λεξιλόγιο σχετικά με τις αισθήσεις και τα αισθητήρια όργανα μέσα από ασκήσεις τού βιβλίου τους. Έπειτα, παρακολούθησαν αποσπάσματα εκπομπών τής γαλλικής τηλεόρασης και διαφημιστικά σποτ, τα οποία αποτέλεσαν πηγή πληροφοριών, ενώ παράλληλα τους έδωσαν την ευκαιρία να ασκηθούν στην προφορική κατανόηση τής ξένης γλώσσας από αυθεντική πηγή, να διευρύνουν τις λεξιλογικές τους γνώσεις και να προσεγγίσουν πολύπλευρα την αίσθηση τής όσφρησης. Ειδικότερα, μέσα από το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, γνώρισαν περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν την όσφρησή τους και έμαθαν για τις αιτίες και τις συνέπειες μιας τέτοιας απώλειας στην κοινωνικοσυναισθηματική ζωή. Γνώρισαν επίσης ένα από τα σημαντικότερα αποσπάσματα τής γαλλικής λογοτεχνίας, γνωστό ως les petites Madeleines (απόσπασμα από το έργο À la recherche du temps perdu τού συγγραφέα Marcel Proust), στο οποίο ο ήρωας καταφέρνει να ανακαλέσει σκηνές από τα παιδικά του χρόνια και διαπιστώνει ότι οι αισθήσεις τής όσφρησης και της γεύσης είναι οι μόνες ικανές να ανεγείρουν το «τεράστιο οικοδόμημα τής ανάμνησης» («l’édifice immense du souvenir»). Τέλος, γνώρισαν την εξήγηση που δίνει η βιολογία για την ιδιαιτερότητα τής όσφρησης, η οποία συνδέεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα περισσότερο από κάθε άλλη αίσθηση.
Οι μαθητές, έχοντας στη διάθεσή τους την απομαγνητοφώνηση των εκπομπών αυτών και εμπλουτίζοντάς την με άλλες πηγές τού διαδικτύου, εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Έρης Λιάκου, εκπόνησαν εργασία στα Ελληνικά, την οποία και παρουσίασαν στις 18 Μαΐου 2017 στο θέατρο τού σχολείου, στο πλαίσιο τού πολιτιστικού διημέρου.