Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές των Α΄2 και Α΄3 τάξεων τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού επισκέφθηκαν τη Μονή Καισαριανής, στη δυτική πλευρά τού Υμηττού, και το δάσος που την περιβάλλει.
Αρχικά, ξεναγήθηκαν στον χώρο τής Μονής, ένα μνημείο που αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα τής ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων, καθώς εκεί συναντώνται πολλές εποχές κάθε μία από τις οποίες έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της. Το μέρος κατοικήθηκε το 6000 π.Χ., στην αρχαιότητα υπήρξε αρχαίος ελληνικός ναός και στο Βυζάντιο ιδρύθηκε το μοναστήρι που άνθησε κατά την περίοδο τής Τουρκοκρατίας. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τις αρχές τού 19ου αιώνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε.
Σε αυτό το υποβλητικό και γαλήνιο τοπίο, κοντά στους ψιθύρους τού δάσους και το κελάρυσμα των νερών, οι Έλληνες αναζήτησαν και λάτρεψαν τον Θεό και ένιωσαν την παρουσία του αιώνες ολόκληρους. Και αν κάποτε τα τείχη τού μοναστηριού προσέφεραν καταφύγιο από τις επιδρομές των βαρβάρων τής πολυτάραχης βυζαντινής εποχής, αν κάποτε αποτέλεσαν ανάχωμα απέναντι στην βαρβαρότητα των Τούρκων, σήμερα έγιναν για λίγο το καταφύγιο από την πολύβουη όλο άγχος και αγωνία καθημερινότητα.
Στη συνέχεια οι μαθητές γνώρισαν το δάσος και κάποια από τα μυστικά του, συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες στη κατάφυτη περιοχή γύρω από τη Μονή.
Την ξενάγηση στη Μονή ανέλαβε η φιλόλογο κ. Ι. Γεωργιλάκη, τις αθλητικές δραστηριότητες οργάνωσε η ομάδα τής Δρω. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Νένα Βασιλειάδου, Βασιλική Κοντού, Ιωάννα Λιάκου και Ιωάννα Γεωργιλάκη.