Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 στο Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τού Πολιτιστικού Διημέρου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι μαθητές είχαν τον πρώτο ρόλο στη δημιουργία, την πρωτοβουλία και την ψυχαγωγία. Οι μέρες αυτές δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να παρουσιάσουν και να μοιραστούν με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους όλα όσα προετοίμασαν εντός και εκτός τάξης στους τομείς τού πολιτισμού, τής άθλησης, τής καινοτομίας και τής επιστήμης.
Αμέτρητες ήταν οι δραστηριότητες στο πλαίσιο τού διημέρου: Αγώνες μπάσκετ και βόλεϊπαιχνίδια ορθογραφίαςομαδικά παιχνίδια και πικ νικ στον κήπο τού Σχολείου, αλλά και πειράματα Φυσικής και Χημείας, παρουσιάσεις για την επιχειρηματικότητα, τις γερμανόφωνες χώρες, τη δημιουργική γραφή και τον όμιλο ΜUN.
Πολλοί και οι προσκεκλημένοι που ήρθαν στο Σχολείο για να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους με τους μαθητές. Ο κ. Ζαχαράκης, ψυχίατρος, και η κ. Αλεξάνδρα Καπέρδα, αναισθησιολόγος - εντατικολόγος, ενημέρωσαν τα παιδιά για τις εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τη νικοτίνη. Η κ. Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη τής Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας τής Φ.Ε., έδωσε συμβουλές στους μαθητές τής Α΄ τάξης για τον σωστό τρόπο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κ. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής τού ΕΚΠΑ, παρουσίασε την επιστημονική διάσταση τού ταξιδιού τού Οδυσσέα σε ομιλία της με τίτλο «Η αστροφυσική για τον Οδυσσέα». Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μέλος τού Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για τα παιδιά και τους νέους, μίλησε στους μαθητές για τη σωστή στάση που πρέπει να έχουμε όλοι απέναντι στα άτομα με αναπηρία.
Παράλληλα, στο μεγάλο χολ τού Σχολείου παρουσιάστηκαν έργα μικρογλυπτικής των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων και στους διαδρόμους έργα αντικαπνιστικού περιεχομένου των μαθητών τής Γ΄ τάξης, που φιλοτέχνησαν στο πλαίσιο τού μαθήματος των Καλλιτεχνικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βίκυ Χατζηλάκου. Μια ωραία «συγκατοίκηση» με τα καλλιτεχνικά στο μεγάλο χολ ήταν η έκθεση με κατασκευές που ετοίμασαν οι μαθητές στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Τεχνολογίας με υπεύθυνο τον κ. Καλλή.
Το Πολιτιστικό Διήμερο, όμως, είναι και θέατρο και χορός και μουσική. Οι μαθητές παρουσίασαν μοντέρνους αλλά και παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής κ. Βρεττάκου. Παρακολούθησαν, ακόμα, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αnnie» από τους μαθητές τού απογευματινού ομίλου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρίν. Τέλος, στο κλείσιμο τού διημέρου οι μαθητές τής Ζώνης Πολιτισμού των Β΄ και Γ΄ τάξεων, με τη συμμετοχή τού κουαρτέτου εγχόρδων τής Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, παρουσίασαν συναυλία με έργα των Μοντεβέντι και Μότσαρτ, με την καθοδήγηση τής καθηγήτριας Μουσικής κ. Γύφτουλα.