Αρσάκεια Ιωαννίνων
Κατάπληκτοι έμειναν οι μαθητές τής Γ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού από την επίσκεψή τους στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018.
Στο πρόσφατα εγκαινιασμένο Μουσείο υπήρχαν εκθέματα-αναπαραστάσεις των τεχνολογικών επινοήσεων τής αρχαιότητας. Ο βαρουλκός, ο υδραυλικός ατέρμονας κοχλίας και το ατμοτηλεβόλο τού Αρχιμήδη, ανυψωτικές μηχανές φορτίων, η πυροσβεστική αντλία και ο παντογράφος τού Ήρωνος, η κούπα τού Πυθαγόρα, ο τοξωτός τόρνος, ο κρυπτογραφικός δίσκος τού Αινεία, ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο πολυβόλος καταπέλτης τού Διονυσίου, η αυτόματη κρήνη (σιντριβάνι), το ξυπνητήρι τού Πλάτωνος, το υδραυλικό ρολόι τού Αρχιμήδη, το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη (ο πρώτος αυτόματος πωλητής), η αιολόσφαιρα τού Ήρωνος (η πρώτη ατμομηχανή) και η αυτόματη υπηρέτρια τού Φίλωνος (το πρώτο ρομπότ) ήταν μερικά από τα εκθέματα που εντυπωσίασαν τους μαθητές.
Συνειδητοποίησαν έτσι ότι και στον τομέα τής τεχνολογίας οι αρχαίοι Έλληνες μεγαλούργησαν, θέτοντας τα θεμέλια τής βιομηχανικής επανάστασης στη νεώτερη αλλά και τής χρήσης των Η/Υ στη σύγχρονη εποχή.