Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 οι μαθητές τής Α΄1 τάξης τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού υποδέχθηκαν την κ. Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγο, υπεύθυνη τής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Monumenta, που δραστηριοποιείται στην προστασία τής φυσικής και τής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι μαθητές παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Καταγράφω ένα παλιό κτήριο, ανακαλύπτω την ιστορία του" και με τη βοήθεια τής κ. Γρατσία ανακάλυψαν την έννοια τού μνημείου, γνώρισαν μνημεία τού τόπου τους αλλά και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και παράλληλα συνειδητοποίησαν την αδιαχώριστη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, συζήτησαν για τους κινδύνους που απειλούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά και πρότειναν τρόπους με τους οποίους τα ίδια τα παιδιά και γενικά οι κάτοικοι ενός τόπου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ενός μνημείου.
Ακόμη έμαθαν για τον αρχιτέκτονα τού Αρσακείου Ανδρέα Κριεζή, τους λόγους για τους οποίους το κτήριο τού Σχολείου εντάσσεται στα ιστορικά μνημεία, την ιστορία τού Αρσακείου και τη συμβολή του στην εξέλιξη της εκπαίδευσης και στον πολιτισμό γενικότερα.
Ακολούθως βγήκαν στον προαύλιο χώρο για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν σε ειδικό εκπαιδευτικό έντυπο την αρχιτεκτονική μορφή τού κτηρίου και τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του.
Υπεύθυνη της δραστηριότητας ήταν η φιλόλογος κ. Σταματίνα Κουρή.