Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 τα τμήματα Γ΄3 και Γ΄4 τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο κτήριο τού φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός", το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Φ.Σ.Π. και την ομάδα "hιστορισταί", η οποία αποτελεί δίκτυο επιστημόνων που προωθεί την έννοια και την πρακτική τής Δημόσιας Ιστορίας μέσα από εναλλακτικές δράσεις, και εκπονεί σχετικά προγράμματα, αξιοποιήσιμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Στην αρχή κ. Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικός και μέλος τής ομάδας, ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία τού κτηρίου τού φιλολογικού συλλόγου, το οποίο λειτούργησε ως στρατοδικείο κατά την περίοδο τής Κατοχής.
Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Στάρι» και θέμα τον κατοχικό λιμό, και πληροφορήθηκαν για την κατάσταση που βίωναν στα αστικά κέντρα οι Έλληνες την περίοδο τής Κατοχής.
Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. 
Στη συνέχεια οι μαθητές συζήτησαν με την κ. Σαμπατακάκη, απόφοιτο τού Σχολείου, για την εγκυρότητα των ιστορικών πηγών, μελέτησαν αρχειακό υλικό και περιηγήθηκαν στην πλούσια βιβλιοθήκη τού συλλόγου.
Μετά την επιμορφωτική εξόρμηση ακολούθησε περίπατος στην "Αίγλη" τού Ζαππείου.