Εκτύπωση

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 οι μαθητές τού Α΄1 τμήματος τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συναντήθηκαν διαδικτυακά με τη συγγραφέα κ. Αγγελική Δαρλάση, με αφορμή την ανάγνωση τού βιβλίου της «Οι μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές τού 1821».

Το βιβλίο, που περιλαμβάνει ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών ηρώων στην παιδική τους ηλικία, όπως είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γιώργης Καραϊσκάκης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και ο Κωνσταντής Κανάρης, έδωσε το έναυσμα για μια εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στην καταξιωμένη συγγραφέα και τα παιδιά.

Η κ. Δαρλάση, μεταξύ άλλων, μοιράστηκε με τους μαθητές τα μυστικά τής έμπνευσής της. Τους είπε ότι η έμπνευση μπορεί να έρθει με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής, μια μουσική μελωδία, μια φράση, ακόμη και μια κάρτα dixit, οτιδήποτε μπορεί να ανακαλέσει συναισθήματα. Τόνισε, όμως, ότι η έμπνευση και το ταλέντο δεν αρκούν.

Πρέπει να γράφει κανείς καθημερινά, συστηματικά, και μάλιστα παρομοίασε τη συγγραφή με τη δουλειά ενός μάστορα και, συγκεκριμένα, ενός ξυλογλύπτη, επειδή απαιτεί σύστημα, αυτοπειθαρχία και προσοχή στη λεπτομέρεια...

Στο τέλος τής συνάντησης οι μαθητές διάβασαν στη συγγραφέα εργασίες δημιουργικής γραφής που εμπνεύστηκαν από την ανάγνωση τού βιβλίου της και εκπόνησαν με την καθοδήγηση τής φιλολόγου κ. Σταματίνας Κουρή.

Δείτε την εργασία των παιδιών εδώ