Εκτύπωση

Οι μαθήτριες Άννα Σταυροπούλου και Ναταλία Δρυμούση από την Α΄και Β΄τάξη, αντίστοιχα, τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Επιστήμης και Τέχνης «Διαστημικές εικόνες - Καλλιτεχνικές Εκφράσεις»,  που πραγματοποίησε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 181 μαθητές από 79 Σχολεία Γυμνασίων και Λυκείων τής Ελλάδας.

Η μαθήτρια Άννα Σταυροπούλου, από το τμήμα Α΄4, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη μακέτα «Η Αφροδίτη και η οικογένειά της» περιγράφει τη δημιουργία της:

«Βλέποντας αυτόν τον διαγωνισμό θυμήθηκα το πάθος μου για τους πλανήτες, που είχα μέσα μου. Άρχισα να κοιτάζω τον πίνακα τού Van Gogh και να ψάχνω ιδέες για το τι μπορώ να κατασκευάσω. Ο Νυχτερινός Ουρανός με τις πολλές περίεργες, εκφραστικές πινελιές, το πολύ φωτεινό φεγγάρι στη ζωγραφιά του και όλα αυτά τα αστέρια, με εντυπωσίασαν. Αυτό, όμως, που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η Αφροδίτη, το πιο λαμπρό αστέρι, και σκέφτηκα να την κατασκευάσω μαζί με το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα, την οικογένειά της... »

Αντίστοιχα, η μαθήτρια Ναταλία Δρυμούση από το τμήμα Β΄2, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με τη ζωγραφιά «Ψυχή», η οποία συνεδευόταν και από σχετικό βίντεο, αναφέρει:

«Το πάθος γεννάει την ιδιοφυία... έλεγε ο Γαλιλαίος. Έτσι κι εγώ, αν και δεν είμαι αυθεντία, αφιέρωσα αυτή τη δημιουργία μου στην αγάπη μου για τα αστέρια. Τα οποία εκτός από συναρπαστικά αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες κατέχουν μια θέση στην καρδιά όλων μας, αφού, αν και τόσο μακριά, ένα βλέμμα αρκεί για να τα νιώσουμε κοντά μας. Με ένα βλέμμα στον ουρανό αντικρίζουμε τα ατελείωτα άστρα και είναι πραγματικά πανέμορφα. Όλα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Όλα είναι εκεί που έπρεπε να είναι και κανείς δεν ζητά τίποτα λιγότερο ή παραπάνω. Μόνο ένα πράγμα στη ζωή είναι αντικειμενικό: η ομορφιά αυτού τού τοπίου. Έτσι, άντλησα και εγώ την έμπνευσή μου αξιοποιώντας το οπτικό υλικό που μας χάρισε η φύση».

Η παρουσίαση των εργασιών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το Σάββατο 22 Μαΐου 2021, ενώπιον κριτικής επιτροπής.

Τις μαθήτριες προετοίμασε ο καθηγητής Φυσικής κ. Γεωργίου Χρήστος.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα τού διαγωνισμού.