Εκτύπωση

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές τής Γ΄τάξης τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που συμμετέχουν στο καλλιτεχνικό εργαστήρι τής Ζώνης Πολιτισμού, επισκέφθηκαν στο Αρσάκεια-Τοσίτσεια Εκάλης την έκθεση ζωγραφικής τού καλλιτέχνη Γ. Κόρδη, με τον τίτλο «1821. Το λερωμένο λευκό».

Ακολουθούν εντυπώσεις μαθητών από την έκθεση:

«Κατά την ξενάγησή μας στην έκθεση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την έναρξη τής Ελληνικής Επανάστασης, ενθουσιάστηκα και εντυπωσιάστηκα από το απέραντο μεγαλείο ταλέντου και εκφραστικότητας τού ζωγράφου. Όλοι οι πίνακες είχαν μια δυναμική και ένα εύρος συναισθημάτων, καθώς μέσα από αυτούς εκφραζόταν η ελπίδα, η αγάπη, η θαλπωρή, η οργή, η γενναιότητα και ο πόνος. Ωστόσο ο πίνακας που ξεχώρισα ανάμεσα στους 16 ήταν αυτός με την μάνα που κρατούσε στα χέρια της, με όση δύναμη τής είχε απομείνει, τον νεκρό, αλλά ήρωα γιό της, ο οποίος θυσιάστηκε για την πατρίδα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του»
 Θεανώ.

«Από την επίσκεψη και ξενάγησή μας κράτησα και έμαθα αρκετά νέα πράγματα. Ακούσαμε για όρους καλλιτεχνικών, για τον τρόπο και την τεχνική με την οποία ζωγραφίζει ο κ. Κόρδης τους πίνακές του, αλλά και τη σημασία κάποιων λεπτομερειών και τον συμβολισμό τους. Με ενθουσίασε ο τρόπος που συνδύαζε τον πόνο με την ελπίδα και την υπερηφάνεια αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα και όλα αυτά μέσα από τα χρώματα!»
[...] Το έργο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι αυτό που η μητέρα κρατάει το νεκρό γιό της. Με εντυπωσίασε το φωτοστέφανο, τσαλακωμένο και λερωμένο που εκφράζει την ψυχική και σωματική κατάσταση των ηρώων και την τραγικότητα τού πολέμου. Παρατήρησα ότι στους περισσότερους πίνακες υπήρχε ένα λευκό πουλί, σύμβολο ελπίδας. Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή με βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντες μου και είμαι πολύ χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να δω την έκθεση».

Χριστίνα

Τους μαθητές συνόδεψαν οι κ. Χατζηλάκου και  Δούβου