Εκτύπωση

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Σοφία Γρατσία Ορφανού και την καθηγήτρια κ. Ειρήνη Φαραντούρη, φιλόλογο-αρχαιολόγο, συμμετείχαν, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος «Τριλογία τής Δημοκρατίας», σε επισκέψεις και συναντήσεις στη Βουλή των Ελλήνων και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Οι μαθητές παρακολούθησαν στο κτήριο τής Βουλής των Ελλήνων εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με το  θέμα, καθώς επίσης και συνεδρίαση τής Βουλής.

Την ίδια μέρα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή οι μαθητές παρευρέθησαν στην παρουσίαση τού βιβλίου «Το Χρονικό τής Λήμνου» τού καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Ε.Κ.Π.Α. κ. Δημητρίου Πλάντζου.
Στη συνέχεια συνομίλησαν με τον συγγραφέα, με αρχαιολόγους και με τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τριλογία τής Δημοκρατίας» σκοπεύει να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων τής Μέσης Εκπαίδευσης να ενημερωθούν υπεύθυνα και σε βάθος για τη δομή, τη λειτουργία και την ηθική τού δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και για τις ρίζες του στον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις επιλεγμένου σχετικού υλικού στην τάξη, ανάθεση εργασιών για ειδικά θέματα, επισκέψεις στους χώρους που λειτουργούν οι κορυφαίοι πολιτειακοί μας θεσμοί, συνεντεύξεις με λειτουργούς των θεσμών αυτών και άλλες δράσεις.

Το πρόγραμμα εστιάζει στους τρεις κορυφαίους θεσμούς τής πολιτείας, τη Βουλή, την Προεδρία τής Δημοκρατίας και το Συμβούλιο τής Επικρατείας.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023 μαθητές τής Β΄τάξης, υπό την καθοδήγηση τής καθηγήτριας κ. Ειρήνης Φαραντούρη, θα μελετήσουν, στο πλαίσιο τής Ζώνης Πολιτισμού, την ιστορία τής χρήσης και των λειτουργιών των χώρων θέασης και ακρόασης, εστιάζοντας στον θεσμό τής Βουλής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, θα επικεντρωθούν στο «Βουλευτήριο» τής Πολιόχνης, το πρώτο βουλευτήριο τής Ευρώπης, διερευνώντας τους παράγοντες που οδήγησαν στην ίδρυσή του την 4η χιλιετία π.Χ. στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Μούδρου Λήμνου, σχολείο-πρεσβευτή τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.