Εκτύπωση

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, η ψυχολόγος κ. Ελένη Κουκούλη μίλησε σε καθηγητές και γονείς των μαθητών τού Β΄Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, με θέμα «Τι σημαίνει να είσαι γονιός παιδιού Γυμνασίου και οι δυσκολίες τού εφήβου στις σχέσεις του με τους άλλους και τον εαυτό του».

Ειδικότερα, η Ε. Κουκούλη εστίασε στις σημαντικές στιγμές τής πορείας τού παιδιού από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία, απαντώντας σε ερωτήματα όπως:

• Γιατί ορισμένοι μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται με το σχολείο, τον κατεξοχήν τόπο μετάδοσης τής γνώσης και τής κοινωνικοποίησης;

• Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν έναν μαθητή ή μια μαθήτρια στη σχολική διαρροή, στην άρνηση, στην πνευματική αναστολή, στις μαθησιακές δυσκολίες, στη βία, και ποιοι ευνοούν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, την στήριξη, την εξέλιξη;

• Ποιοι είναι οι τρεις φορείς εκπαίδευσης και γιατί η οικογένεια παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην πορεία τού παιδιού στο σχολείο;

• Γιατί κάποια παιδιά δυσκολεύονται στην εφηβεία;

• Πώς θα καταλάβει ο γονιός ότι το παιδί του δυσκολεύεται, υποφέρει ή κάνει τους άλλους να υποφέρουν και χρειάζεται βοήθεια;

• Ποιες λύσεις, τελικά, επινοεί το κάθε άτομο για να μπορέσει να συνυπάρξει με τον άλλον, αλλά και με τον εαυτό του;

Η ανταπόκριση των γονέων και των εκπαιδευτικών ήταν πολύ θερμή και η συζήτηση που ακολούθησε εποικοδομητική.

Η Ελένη Κουκούλη είναι εκπαιδευτικός-καθηγήτρια Γαλλικών με μεταπτυχιακό στην Γλωσσολογία, ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια και πρώην υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.
Σήμερα συμβουλεύει, ενημερώνει, εκπαιδεύει και υποστηρίζει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς των σχολείων τής Ανατολικής Αττικής.
Ασχολείται από το 1991 με την ψυχανάλυση, είναι μέλος τής Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, τής Ελληνικής Εταιρείας τής Νέας Λακανικής Σχολής, Γραμματέας τής Νέας Λακανικής Σχολής και μέλος τύς εκδοτικής επιτροπής τού περιοδικού "Η Ψυχανάλυση".
Έχει τιμηθεί, τέλος, το 2015 από την Υπουργό Παιδείας τής Γαλλίας με το παράσημο τού Ιππότη τού Τάγματος τού Ακαδημαϊκού Φοίνικα.