Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι 14οι Αρσάκειοι Ρητορικοί Αγώνες (Α.Ρ.Α.) στις εγκαταστάσεις τού Αρσακείου Ιωαννίνων από 4 έως 6 Μαρτίου 2023.

Στους αγώνες συμμετείχαν 250 περίπου και μαθήτριες από όλα τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία (Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων), καθώς επίσης και 50 κριτές, εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι, σε μια δυναμική διά ζώσης επιστροφή των Ρητορικών Αγώνων, μετά από ένα διάστημα αναστολής, κατά την περίοδο τής πανδημίας, και την περυσινή διαδικτυακή διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο συνεχίστηκε η μακρά παράδοση τής αρσακειακής κοινότητας στην καλλιέργεια και την προώθηση τής ρητορικής τέχνης και τού ελληνικού λόγου.

Συγχρόνως, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη των Ιωαννίνων και να συνδεθούν βιωματικά με την πλούσια ιστορία τους, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Αργυροτεχνίας και το Κάστρο τής πόλης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή τού Λυκείου κ. Π. Μαυρόγιαννη και εκπαιδευτικούς τού Αρσακείου Ιωαννίνων.

Οι Τελικοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επισημότητα στον ιστορικό χώρο τού Μεγάρου τής Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Δ. Παπαγεωργίου, η ΑντιπεριφερειάρχηςΑ. Νάκου-Δασούλα και εξέχουσες προσωπικότητες τής επιστημονικής κοινότητας της περιοχής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους μαθητές η Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία τόνισε την παιδαγωγική σημασία τής συμμετοχής των μαθητών στους αγώνες.

Το Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού εκπροσωπήθηκε δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή τού ελληνικού λόγου από μία ομάδα αποτελούμενη από 21 μαθητές και μαθήτριες, μέλη τού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης τού Σχολείου.

Τα μέλη τής αποστολής έλαβαν μέρος σε όλα τα αγωνίσματα, αποσπώντας θετικά σχόλια τόσο για την παρουσία όσο και το ήθος τους και επιτυγχάνοντας πλήθος διακρίσεων συνολικά.

Συγκεκριμένα, στο ατομικό αγώνισμα τού Αυθόρμητου Λόγου συμμετείχαν ο μαθητής Γεώργιος-Νεκτάριος Ζήρος, ο οποίος κατέλαβε τη  θέση στη γενική κατάταξη των ομιλητών, η μαθήτρια Μαρία Πιπερίδου, η οποία έφτασε με επιτυχία στους ημιτελικούς τού αγωνίσματος καταλαμβάνοντας την  θέση στην κατάταξη των ομιλητών. Αξιόλογη παρουσία είχαν στο αγώνισμα και οι μαθητές: Αθηνά Αθανασοπούλου, Ραφαέλα-Κωνσταντίνα Αναγνωστοπούλου, Έλενα-Ίρις Μακρή και Ορφέας Παπαδάτος.

Στο ατομικό αγώνισμα τής Νοηματικής Ανάγνωσης συμμετείχαν ο μαθητής Μάριος-Άγγελος Σελεμενάκης, ο οποίος έφτασε με επιτυχία στους ημιτελικούς τού αγωνίσματος καταλαμβάνοντας την 6η θέση, ο μαθητής Πλάτων Σελεμενάκης, ο οποίος έμεινε εκτός ημιτελικού μόλις για 1 πόντο διαφορά καταλαμβάνοντας την  θέση στη συνολική κατάταξη, η μαθήτρια Αικατερίνη Τζιτζινάκη, η οποία συμπλήρωσε με τη συμμετοχή της τη 10άδα του αγωνίσματος. Τέλος, αξιόλογη παρουσία είχαν οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Μήνα, Ιωάννα Καλμούκηκαι ο μαθητής Γεώργιος Χατζόπουλος.

Στο ατομικό αγώνισμα τού Προτρεπτικού Λόγου πήραν μέρος οι μαθήτριες Μαρία-Αγάπη Μπουγά, η οποία κατέλαβε την  θέση στην κατάταξη τού αγωνίσματος, οι: Χριστίνα Βρότση-Μελανίδου, Νόρμα Δεληγιάννη, Καδόγλου Αλεξία, Κορίνα Οικονόμου, Αντελίνα Παπαθεοδώρου, Ασημένια Σπύρου, Ευφροσύνη Φλώρου και ο μαθητής Γρηγόριος Θεοφιλόπουλος.

Στο ομαδικό αγώνισμα των Διττών Λόγων έλαβαν μέρος οι: Νικόλαος Ζιώγος, Κωνσταντίνα Μήνα και Μαρία-Αγάπη Μπουγά, οι οποίοι κατέλαβαν την 5η θέση, και οι: Γρηγόριος Θεοφιλόπουλος, Έλενα-Ίρις Μακρή και Ασημένια Σπύρου.

Τους μαθητές και μαθήτριες προετοίμασαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες τού Ομίλου Ρητορικής Τέχνης φιλόλογοι κ. Δ. Αγιασοφίτη και κ. Μ. Γραμματικού, ενώ την αποστολή συνόδευσαν και η διευθύντρια τού Σχολείου κ. Σ. Γρατσία και η εκπαιδευτικός κ. Κ. Σουφλιά.

Ακολουθούν εντυπώσεις μαθητών:

«Ήταν μία πολύ σπουδαία εμπειρία για εμένα. Γνώρισα μια όμορφη πόλη, έκανα καινούργιους φίλους και πάνω απ’ όλα συμμετείχα σε έναν διαγωνισμό πολύ υψηλού επιπέδου. Ευχαριστώ πολύ τους συνοδούς καθηγητές μου και τα παιδιά που με υποστήριξαν τόσο. Μακάρι να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί τού χρόνου στους 15ους Ρητορικούς Αγώνες.» Γ.Ζ.

«Αναμφισβήτητα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα! Γνώρισα καινούργια άτομα, έκανα νέες παρέες και πέρασα υπέροχα!! Επίσης, όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί και μας έκαναν να νιώσουμε ευπρόσδεκτοι. Ανυπομονώ για τους επόμενους αγώνες!» Α.Μ.

«Η εμπειρία των ρητορικών αγώνων ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα . Τόσο το ταξίδι όσο και οι ίδιοι οι αγώνες με γέμισαν όμορφες αναμνήσεις, φιλίες και προπαντός με έμαθαν να αντιμετωπίζω τους φόβους και τα άγχη μου. Για αυτούς και ακόμα πολλούς άλλους λόγους, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που με τη βοήθεια των καθηγητριών τής Ρητορικής κατάφερα να συμμετάσχω σε αυτούς.» Κ.Τ.

«Οι Ρητορικοί Αγώνες ήταν σίγουρα μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και διαδικασία για εμένα. Στους αγώνες αυτούς πιστεύω πως δεθήκαμε περισσότερο ως ομάδα, καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε μπροστά σε κοινό, κάτι που μας οδήγησε στη βελτίωση τής σκηνικής μας παρουσίας και στη μείωση τού άγχους και τής αμηχανίας, που υπάρχουν όταν αγωνιζόμαστε. Περιμένω με πολλή ανυπομονησία τους επόμενους αγώνες τού χρόνου!» Ν.Μ.

«Η συμμετοχή μου στους 14ους Αγώνες Ρητορικής θα μου μείνει αξέχαστη! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω και τα υπόλοιπα χρόνια τής φοίτησής μου στο Αρσάκειο! Κοινωνικοποιήθηκα, έμαθα να παρουσιάζω τον εαυτό μου μπροστά σε κοινό, γεγονός που με βοήθησε να ξεπεράσω τις ανασφάλειες και τους φόβους μου. Μπορεί να μη νίκησα, αλλά εγώ με όλα τα παραπάνω νιώθω ήδη νικήτρια, καθώς ξεπέρασα τον εαυτό μου! Τέλος, νιώθω ευγνώμων που με επέλεξαν και μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία!» Κ.Ο.

«Οι αγώνες αυτοί θα μου μείνουν για πάντα αξέχαστοι. Ήταν φανταστική εμπειρία με πολλά ανάμεικτα συναισθήματα αλλά οι χαρούμενες εικόνες που αποκόμισα δεν θα σβήσουν ποτέ.» Γ.Χ.

«Όταν μεγαλώσουμε αυτά που θα μας έχουν μείνει θα είναι οι εμπειρίες. Για εμένα αυτή ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ήμουνα για τέσσερεις μοναδικές ημέρες μαζί με τους φίλους μου και μιλούσαμε, αγωνιζόμασταν και το χαιρόμασταν. Και ας μην κέρδισα βραβείο, κέρδισα μια μοναδική εμπειρία να έχω και να αφηγούμαι.» Ε.Μ.

«Η εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στα Ιωάννινα για τους Ρητορικούς Αγώνες ήταν για εμένα μια αξέχαστη εμπειρία! Πέρασα καταπληκτικές στιγμές τόσο στο ξενοδοχείο όσο και στο Σχολείο των Ιωαννίνων.
Έμαθα να διαχειρίζομαι το άγχος μου και να μιλάω μπροστά σε κοινό, ανεξαρτητοποιήθηκα από τους γονείς μου, γνώρισα καλύτερα την πόλη και, το κυριότερο, έκανα νέους φίλους! Περιμένω τους επόμενους αγώνες με αγωνία.» 
Γ.Θ.

«Πιστεύω πως ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία και έχω να πω πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα! Επίσης είχα την ευκαιρία να κάνω νέους φίλους. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία που θα ήθελα να την επαναλάβω. Σας ευχαριστώ πολύ!» Ο.Π.

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία! Αξίζει κάποιος να το δοκιμάσει και εγώ προσωπικά θα ξαναπήγαινα με μεγάλη χαρά!» Χ.Β.