Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η καθηγήτρια Γερμανικών τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Αγγέλα Μεταλληνού παρακολούθησε το διαδικτυακό σεμινάριο (ΜΟOC) “Games in schools” στα Αγγλικά, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σχολικού Δικτύου (European Schoolnet Academy) υπό την καθοδήγηση του Ollie Bray.

Το σεμινάριο είχε διάρκεια 6 εβδομάδων, από τις 27 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2014, και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις πιθανότητες ένταξης παιχνιδιών (παραδοσιακών, διαδραστικών, ψηφιακών κ.λπ.) στη διαδικασία τού μαθήματος.
Η Ακαδημία είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν τις καινοτομίες που μπορούν και πρέπει να συντελεστούν στο σχολείο και στην τάξη, μέσα από σειρά διαδικτυακών εμπεριστατωμένων αναπτυξιακών μαθημάτων για δασκάλους και καθηγητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Το European Schoolnet (Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο), ο διαδικτυακός τόπος 30 ευρωπαϊκών υπουργείων Παιδείας με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό να εισαγάγει την καινοτομία στη διδασκαλία και τη μάθηση μέσω των ενδιαφερομένων (stakeholders): υπουργών Παιδείας, σχολείων, εκπαιδευτικών και ερευνητών.
Με αφορμή τη φράση τού Professor Henry James (MIT) “Computer games are the most powerful learning tool of our age”, το σεμινάριο προσπάθησε να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης και εμπέδωσης στον σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας και μάθησης διαφόρων ειδών παιχνιδιών και μηχανισμών παιχνιδιών που θα μπορούσαν να προαγάγουν τη διδασκαλία και τη μάθηση, ενώ προσέφερε πρακτικά παραδείγματα δραστηριοτήτων διαδικτυακών εργαλείων, που βασίζονται στο παιχνίδι και δίνουν τη δυνατότητα στον μαθητή να λειτουργήσει αυτόνομα στη διαδικασία μάθησης, χρησιμοποιώντας τα γνωστά μέσα παιχνιδιού που διαθέτει στο σπίτι του, δηλ. x-box, iPad, iPhone, κονσόλες κ.λπ.