Εκτύπωση
Η καθηγήτρια Γαλλικών τού Β´ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού κ. Έρη Λιάκου συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 12ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο, το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (APF) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Σεπτέμβριο 2015, για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας τής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η εισήγηση είχε τίτλο "Gastronomie française, Chefs renommés et activités de classe" (Γαλλική κουζίνα και βραβευμένοι σεφ) και επρόκειτο για μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τής διδασκαλίας τής γαλλικής γλώσσας στο Α´ Γυμνάσιο Ψυχικού.
Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, οι μαθητές κατακτούν σχετικά γλωσσικά φαινόμενα (λεξιλογικά και μορφοσυντακτικά), καταγράφουν τη συνταγή τού αγαπημένου τους γλυκού και την παρουσιάζουν στους συμμαθητές τους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία και βράβευση για την καλύτερη συνταγή τής τάξης.
Στη συνέχεια διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα πολιτισμού. Μέσα από προβολή σχετικών αποσπασμάτων τής γαλλικής τηλεόρασης, εξασκούνται στην ακουστική κατανοήση τής γαλλικής γλώσσας, ενώ συγχρόνως πληροφορούνται για το πώς βραβεύονται διάσημοι σεφ και εστιατόρια στη Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνουν πώς μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ελαστικών αυτοκινήτων έφτασε να εκδίδει έναν από τους διασημότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς με εκτιμήσεις για τα καλύτερα εστιατόρια τής Γαλλίας και να απονέμει στις μέρες μας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Έπειτα, οι μαθητές επισκέπτονται νοερά ένα βραβευμένο εστιατόριο, παρακολουθώντας ένα ζευγάρι Γάλλων, που απολαμβάνει το γεύμα του, και καταγράφοντας τις εντυπώσεις του.
Τέλος, δουλεύοντας σε ομάδες εργασίας, αναζητούν πληροφορίες για το προφίλ των τριών μεγαλύτερων σεφ τής Γαλλίας σε σχετικό ταμπλό που αναρτάται στο Σχολείο, απαντούν σε σχετικό ερωτηματολόγιο και μεταφέρουν τις πληροφορίες που συλλέγουν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η προφορική παρουσίαση τού προφίλ τού κάθε σεφ στην τάξη.