Αρσάκεια Ιωαννίνων
ECO SCHOOLS NHPIAGVGEIO PSYCHIKOU 2022aEco School
psihikofinal60 χρόνια
(1955-2015)
LOGO STOXOI 2UNESCO - ASPnet Schools
sxedia logo1a

banner1821
Από τη Δευτέρα 5 έως και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, με αφορμή την εορτή τού Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, συζήτησαν με τη νηπιαγωγό και υπεύθυνη Ελληνικής Παράδοσης κ. Έφη Μπογάτσα σχετικά με τον βίο και τα θαύματα τού αγίου. Στη συνέχεια, γνώρισαν το έθιμο τού στολισμού τού ελληνικού καραβιού και με πολλή χαρά στόλισαν το καραβάκι που ομορφαίνει την είσοδο τού Νηπιαγωγείου.
Το ελληνικό καραβάκι αποτελεί παράδοση πολλών χρόνων, με εντονότερη παρουσία στα σπίτια των Ελλήνων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Η Ελλάδα με το απέραντο γαλάζιο της ήταν λογικό να αποτελεί κατεξοχήν χώρα ναυτικών. Συχνά στην οικογένεια συνέβαινε ο πατέρας ή και ο γιος μαζί να φεύγουν για τα «καράβια», ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τής οικογένειας. Τα μέλη που έμεναν πίσω έφτιαχναν συχνά αυτοσχέδια καραβάκια από ξύλο ή κουρέλια και τα στόλιζαν με ό,τι πρόχειρο υλικό ήταν διαθέσιμο, όπως χαρτιά και σχοινιά.
Το καραβάκι συμβόλιζε την προσμονή των υπολοίπων μελών να ανταμώσουν και πάλι τους συγγενείς τους που θαλασσοδέρνονταν σε μακρινά ταξίδια.
Ενδεχομένως να συμβόλιζε επίσης την αγάπη των ίδιων των παιδιών για τη θάλασσα και τα καράβια, αλλά αποτελούσε και έναν τρόπο καλωσορίσματος των «θαλασσόλυκων» κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.
Ήταν, επίσης,  και ένας τρόπος να ευχαριστήσουν τον Άγιο Νικόλα –προστάτη των ναυτικών– και να τον παρακαλέσουν να είναι οι δικοί τους άνθρωποι καλά και να γυρίσουν πίσω με ασφάλεια.
Ο στολισμός τού καραβιού συναντάται ακόμη σε διάφορα μέρη τής Ελλάδας, αλλά κυρίως στα νησιά, από όπου και ξεκίνησε.
Ωστόσο, το καραβάκι συνδέθηκε με αισθήματα όχι ευχάριστα, όπως νοσταλγία και αποχωρισμό, και έτσι δεν κατάφερε να αποτελέσει στη συνείδηση των Ελλήνων σύμβολο γιορτινό.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εκτοπιστεί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο δημιουργεί περισσότερο γιορτινό κλίμα και θαλπωρή.
Η παράδοση λέει, πάντως, ότι το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι συμβολίζει την καινούρια πλεύση τού ανθρώπου στη ζωή μετά τη γέννηση τού Χριστού.


Ανακοινώσεις Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού

Αναγγελίες Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού

Απρίλιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 14 1 2 3 4 5 6
week 15 7 8 9 10 11 12 13
week 16 14 15 16 17 18 19 20
week 17 21 22 23 24 25 26 27
week 18 28 29 30