Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού πολιτιστικού προγράμματος «Ψάχνω το παλιό για να βρω το καινούργιο», που εκπονείται εφέτος από τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού με την καθοδήγηση τής μουσικού κ. Τατιάνας Ζωγράφου, επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο ο καθηγητής και συνθέτης Tim Ward (Deree American College of Greece, Music Technology & Compοsition).
Ο συνθέτης παρουσίασε στα παιδιά ένα πολύ σύγχρονο ηχητικό μέσο-μουσικό όργανο. Με την παρουσίαση αυτή ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις - δράσεις τής κ. Ζωγράφου στο πλαίσιο τού συγκεκριμένου προγράμματος. Έτσι τα παιδιά ταξίδεψαν από το γραμμόφωνο μέχρι τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή (cd player κ.λπ.) αλλά και το sudophone!
Το sudophone είναι εφεύρεση τού John Richards και βασίζεται στην αφή. Μέσα στο όργανο υπάρχει ένας πολύ απλός συνθετητής (παραγωγός) ήχου, από τον οποίο όμως λείπει ένα εξάρτημα, μία αντίσταση. Ο παίκτης ακουμπά με τα χέρια του δύο διαφορετικά μέρη τού sudophone και έτσι ολόκληρο το σώμα του γίνεται αυτή η αντίσταση. Ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό σήμα περνάει από το σώμα και ανάλογα με το πόσο σφιχτά ή χαλαρά πιάνει ο εκτελεστής το όργανο (ή πόσο καλά μεταφέρεται το σήμα από το σώμα του), ο ήχος που παράγεται αλλάζει.
Με αυτόν τον τρόπο το sudophone έχει στο κέντρο του το πιο ζωτικό χαρακτηριστικό όλων των μουσικών οργάνων: την αφή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα νήπια αποκάλυψαν πως μέσα από την αφή (σφίγγω-ξεσφίγγω) ο μουσικός αλλάζει τον παραγόμενο ήχο (ψηλώνω τον ήχο – χαμηλώνω τον ήχο, αντίστοιχα). Όμως όταν σκέπτεται κανείς τη δημιουργία μουσικής με ηλεκτρονικά όργανα και τεχνολογία, αυτή η πλευρά τής αφής συχνά απουσιάζει.