Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού εορτασμού των 60 χρόνων λειτουργίας τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 η αίθουσα των Πολλαπλών Χρήσεων τού Μηπιαγωγείου μετατράπηκε σε γκαλερί μικρών ζωγράφων.
Τα νήπια τού τμήματος Ν.3, επίδοξοι ιμπρεσιονιστές, οπαδοί τού πουαντιγισμού, συμβολιστές και εκφραστές τής αφηρημένης τέχνης, λιλιπούτειοι εξπρεσιονιστές, κυβιστές και κυρίως σουρεαλιστές, ανακάτεψαν χρώματα, γραμμές και σχήματα με παιχνίδι, τα πασπάλισαν ελαφρά με περηφάνια και αποφάσισαν να τα εκθέσουν για να τα θαυμάσουν οι γονείς τους. Στην προσπάθειά τους αυτή βοηθός ήταν η νηπιαγωγός τους κ. Μαρίνα Παπατζανάκη, που την εφετινή σχολική χρονιά οδήγησε τους μαθητές της στα δαιδαλώδη μονοπάτια τής τέχνης μέσα από το καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα «Η Τέχνη πάει σχολείο, πάει νηπιαγωγείο».
Η πρόσκληση ετοιμάστηκε, οι ζωγράφοι φόρεσαν τα ρούχα εργασίας –πουκάμισο και μπερέ– και η αίθουσα πλημμύρισε χαρούμενες φωνές και γέλια από τους μικρούς, συγκίνηση και επιφωνήματα θαυμασμού από τους μεγάλους. Επειδή όμως ένας πραγματικός καλλιτέχνης αναζητά διαρκώς την έμπνευση σε ό,τι υπάρχει γύρω του, έτσι και οι μικροί ζωγράφοι έψαξαν και τη βρήκαν στο πιο αγαπημένο τους μέρος: στα πρόσωπα των γονιών τους και στο περήφανο χαμόγελο που σχημάτιζαν. Και κάπως έτσι η γκαλερί μετατράπηκε γρήγορα σε εργαστήρι όπου τα ατομικά καβαλέτα είχαν στηθεί, οι παλέτες είχαν γεμίσει χρώματα και τα πινέλα περίμεναν υπομονετικά να χορέψουν πάνω στους καμβάδες. Οι γονείς-μοντέλα πόζαραν με υπομονή στα παιδιά-ζωγράφους για ένα πορτρέτο τους με την υπογραφή τού καλλιτέχνη και πιστοποιητικό γνησιότητας με τη σφραγίδα τού Νηπιαγωγείου.
Στο Νηπιαγωγείο όμως στα ταξίδια που κάνουν οι μικροί μαθητές προορισμός δεν είναι η γνώση, αλλά η συμμετοχή και η συνεργασία, ο πειραματισμός και η προσπάθεια για ένα προσωπικό αποτέλεσμα, η επικοινωνία και φυσικά η απόλαυση τού να μοιράζεσαι. Θέλοντας λοιπόν να μοιραστούν τη χαρά τής δημιουργίας, μέσα από ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων, τα μοντέλα έγιναν ζωγράφοι και οι μικροί ζωγράφοι πόζαραν για τους αμήχανους γονείς τους. Άλλωστε σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια! Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι λοιπόν, με πολλή έμπνευση, δημιούργησαν και πήραν τα έργα τους στο σπίτι για να στολίζουν εφεξής τους τοίχους τους και να θυμούνται την ξεχωριστή αυτή ημέρα που πέρασαν όλοι μαζί, η οποία ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Ζωγραφική» (στίχοι: Φώντας Λάδης, μουσική: Μάριος Τόκας, ερμηνεία: Τάνια Τσανακλίδου (https://www.youtube.com/watch?v=gEeHhL7wpFk), που αφιέρωσαν τα παιδιά και η νηπιαγωγός τους στους συγκινημένους γονείς.