Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ελληνικής Παράδοσης, τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού συζήτησαν για το έθιμο τού ροδιού με την υπεύθυνη νηπιαγωγό κ.Έφη Μπογάτσα και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 προχώρησαν στην κατασκευή σχετικής χειροτεχνίας για να στολίσουν το καθένα στο σπίτι του.
Σύμφωνα με το έθιμο, το πρωί τής Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το «λειτουργήσει». Γυρνώντας στο σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι τής εξώπορτας –δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του– και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι, για να κάνει το "καλό ποδαρικό", με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει και να πεταχτούν οι σπόροι του παντού, ενώ ταυτόχρονα λέει:
"Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος, κι όσες ρώγες έχει το ρόδι,
τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".

Τα παιδιά, μαζεμένα γύρω-γύρω, κοιτάζουν τους σπόρους, αν είναι τραγανοί και κατακόκκινοι. Όσο γεροί και όμορφοι είναι τόσο χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.