Αρσάκεια Ιωαννίνων

Οι μαθητές τού τμήματος νηπίων Ν.4 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού την εφετινή χρονιά μαθαίνουν κάθε μέρα και κάτι νέο! 

Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αποφάσισαν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την κοινωνία των εργατικών μυρμηγκιών, που τους κάνουν διακριτικά παρέα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, λίγο πριν κρυφτούν στις φωλιές τους περιμένοντας και πάλι την Άνοιξη.

Από τη Δευτέρα 2 έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου τού 2020 οι μαθητές έμαθαν την ανατομία των μυρμηγκιών, ανακάλυψαν σε βιβλία, αλλά και στο διαδίκτυο, πληροφορίες για την κοινωνία τους και, βέβαια, τα παρατήρησαν με προσοχή στις καθημερινές τους «εργασίες» στις αυλές τού Νηπιαγωγείου μας.

Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά τους μυρμήγκια, μια διασκεδαστική δραστηριότητα που τα βοήθησε να φτιάξουν ένα δικό τους ομαδικό παιχνίδι γνωρίζοντας ταυτόχρονα τις έννοιες τού μοτίβου και τής συνέχειας, αφού πρώτα είχαν κάνει καταμέτρηση των μυρμηγκιών τους.

Αργότερα έκοψαν, κόλλησαν και ζωγράφισαν μυρμήγκια, τα έπλασαν με πλαστελίνη, και έφτιαξαν τη δική τους μυρμηγκοφωλιά σε χαρτόνι με τη βοήθεια αληθινού χώματος από τις αυλές.

Πολλοί μαθητές έφεραν στην τάξη και όμορφες χειροτεχνίες που έφτιαξαν στο σπίτι τους. 

Τέλος, μεταμορφώθηκαν οι ίδιοι σε μυρμήγκια, με τη βοήθεια τής κ. Σιμόνης Στραυροπούλου, υπεύθυνης τής εξειδικευμένης δραστηριότητας τής Ρυθμικής και Κινητικής Αγωγής, και κατασκεύασαν «μυρμηγκοκαπέλα».

Αναπαριστώντας τα μυρμήγκια τα παιδιά γέλασαν με την καρδιά τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, που έμαθαν τα νήπια τού τμήματος Ν.4, κατά τη διάρκεια τής διασκεδαστικής εβδομάδας που ασχολήθηκαν με τα μυρμήγκια, ήταν πως κάθε πλάσμα στον πλανήτη μας είναι σημαντικό.
Ακόμη κι ένα πολύ μικρό μυρμήγκι!