Εκτύπωση

Η μαθήτρια τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού Μαρία-Ζωή Ρισβά, κατόπιν γραπτών εξετάσεων, επελέγη μέλος τής ελληνικής αποστολής μαθητών που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, στο πλαίσιο τού προγράμματος Euroscola. 
Επιπλέον, η ίδια μαθήτρια ορίστηκε, με ψηφοφορία στο Γραφείο τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, να παρουσιάσει στην ολομέλεια των συνέδρων τη χώρα μας κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τής ημερίδας.

 Το πρόγραμμα Euroscola προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους Ευρωπαίους να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων συμμετέχουν  πεντακόσιοι περίπου έφηβοι, μαθητές Λυκείου, από τα 28 κράτη μέλη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την Ελλάδα στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος Euroscola εκπροσώπησε ομάδα μαθητών-υποτρόφων από σχολεία τής Αττικής που ταξίδεψαν, με δαπάνη τού Ευρωκοινοβουλίου, και συμμετείχαν στην Ειδική Συνεδρίαση Νέων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (28 Νοεμβρίου -1η Δεκεμβρίου 2018).

Πέραν τού προγράμματος τής ημερίδας τού Ευρωκοινοβουλίου, η τριήμερη παραμονή τής ελληνικής αποστολής περιελάμβανε επίσης επίσκεψη-περιήγηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά και τα μνημεία τής Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, επίσκεψη στη χριστουγεννιάτικη αγορά τού Στρασβούργου, και ξενάγηση στα αξιοθέατα τής πόλης (Καθεδρικός, Petite France, Place Kléber).

Την 24μελή ελληνική αντιπροσωπία μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο, τέλος, συνόδευσε και ο υπεύθυνος τού προγράμματος Euroscola τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού για το τρέχον έτος, καθηγητής Αγγλικών κ. Αθανάσιος Δημάκης (Ph.D).

Ακολουθούν οι εντυπώσεις τής μαθήτριας  Μαρίας-Ζωής Ρισβά: 

"Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως εφέτος θα μου δινόταν μια τόσο ξεχωριστή για τη ζωή μου ευκαιρία να αποκτήσω αναμνήσεις και πάνω από όλα να ζήσω μια εμπειρία που θα χαραζόταν τόσο βαθιά στην ψυχή μου, όπως αυτή που μου έδωσε το πρόγραμμα Euroscola και το σχολείο μου. Όχι μόνο έγινα κοινωνός μιας τεράστιας και μοναδικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιείται για να γνωρίσουν οι νέοι σε βάθος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μάθουν περισσότερα για την Ευρώπη, αλλά ήρθα σε επαφή με παιδιά από διαφορετικές χώρες με τα οποία συζητήσαμε και στο πλαίσιο των εργασιών μας αλλά και εκτός. Ο χώρος τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρόλ' αυτά ήταν αυτός που μου προκάλεσε το περισσότερο δέος, αλλά και το πιο γλυκό συναίσθημα το οποίο και με διακατείχε μέχρι το τέλος τής συνεδρίασης, αυτό τής αισιοδοξίας και τής ευγνωμοσύνης· αισθάνθηκα μέρος ενός συνόλου, ένιωσα πως ανήκα εκεί μαζί με όλα τα άλλα παιδιά και ήξερα πως οι συνεχείς προτροπές όλων των διοργανωτών και τού Προέδρου να ψηφίσουμε και να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον τής Ευρώπης θα χαράζονταν βαθιά μέσα μας μαζί με το αίσθημα ευθύνης και τού καθήκοντος. Αισθάνομαι παραπάνω από ευγνώμων που το σχολείο μού έδωσε αυτήν την πραγματικά μοναδική ευκαιρία. Το μόνο πράγμα που θα ήθελα ακόμη να κάνω είναι να προτρέψω όλα τα παιδιά να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, γιατί αυτές είναι εμπειρίες που πραγματικά αξίζουν."