Εκτύπωση
Στις 30 Απριλίου 2015 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας «Στη σκιά ενός στελέχους» (Job Shadow), το οποίο διοργανώνει το ΣΕΝ (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων)/Junior Achievement Greece http://www.senja.gr/ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
Το ΣΕΝ/JA Greece ιδρύθηκε το 2005, και είναι ένας πρωτοποριακός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέλος τού Junior Achievement Worldwide, τού μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10.000.000 μαθητών. Στην Ευρώπη αντιπροσωπεύεται από το Junior Achievement Europe.
Με το όραμα τού επιχειρηματικού σχολείου, τού σχολείου που συνδέει τη σχολική τάξη με την αγορά εργασίας και τον κόσμο των επιχειρήσεων, οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη σκιά ενός στελέχους» (Job Shadow), το οποίο υλοποιείται υπό μορφή επίσκεψης σε εργασιακό περιβάλλον-επιχείρηση και διαρκεί μία ημέρα. Έτσι λοιπόν οι μαθητές επισκέφθηκαν την ελληνικών συμφερόντων εταιρία Apivita και ενημερώθηκαν από στελέχη τού νομικού τμήματος τής εταιρείας.
Περιηγήθηκαν στους χώρους και στις εγκαταστάσεις τής εταιρείας και παρακολούθησαν πώς λειτουργούν τα τμήματά της στο βιοκλιματικό εργοστάσιο τής Apivita. Παρακολούθησαν ολοκληρωμένη παρουσίαση τής γέννησης, τής πορείας και τής επέκτασης τής εταιρείας στο εξωτερικό.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι μαθητές συνομίλησαν εκτενώς με στελέχη τού νομικού τμήματος τής Apivita, τα οποία πήραν υπό τη «σκιά τους» τους μαθητές, διηγήθηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τον επιχειρηματικό χώρο, μίλησαν για τις σπουδές τους και τα βιώματά τους, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στις επιλογές που θα πρέπει να κάνουν αργότερα για κατεύθυνση και επάγγελμα.
Συνεπώς, το πρόγραμμα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ως επαγγελματικός προσανατολισμός, έχοντας ως βασικό στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να διερευνήσουν τις δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ταυτόχρονα να αξιολογήσουν δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας. Τα παιδιά αντάλλαξαν απόψεις με τα στελέχη, έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος που άφησε στα στελέχη αισθήματα ικανοποίησης και στους μαθητές μια γεύση επιχειρηματικότητας και σκέψεων για το μέλλον.
Την οργάνωση τού προγράμματος είχε η κ. Αγγελική Ζήση, νομικός, υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας Αρσακείων Σχολείων και National Trainer Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας Junior Achievement. Επικεφαλής τής διεξαγωγής τού προγράμματος επιχειρηματικότητας «Στη σκιά ενός στελέχους» και τής επίσκεψης στην Apivita ήταν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Μαρία Θεοδωρέλου. Υποστήριξη στη διεξαγωγή τού προγράμματος παρείχε η κ. Ειρήνη Τσαντάκη, κοινωνιολόγος. Συνοδός καθηγητής ήταν επίσης ο μαθηματικός κ. Χαράλαμπος Τίγκος.