Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού καταθέτουν την εμπειρία τους από ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών με τη θεολόγο τους κ. Φωτεινή  Κατσαμπάνη, στις 15 Δεκεμβρίου 2015:
"Φέραμε αλεύρι, μαγιά, λεκανίτσες, πετσέτες, ποδιές, ταψιά και τη σφραγίδα,. Φυσικά ζυμώσαμε πρόσφορα και τα προσφέραμε στην Εκκλησία μας για την προσκομιδή. Αλευρωθήκαμε λιγάκι, αλλά δεν πειράζει γιατί τα καταφέραμε. Κάποιοι από εμάς είχαν ξαναζυμώσει και μας βοήθησαν πολύ, όλοι όμως θέλαμε να συμμετέχουμε.
Χαρήκαμε, γιατί διαπιστώσαμε ότι τα Θρησκευτικά μπορούν να γίνουν και αλλιώς".


Για τη σημασία τού πρόσφορου γράφει ο μαθητής Νίκος Καλαντζής:
"Η παρασκευή τού πρόσφορου, εκτός από βασικό στάδιο στο πλαίσιο τής προσκομιδής, αποτελεί σημαντικό στοιχείο τής θρησκευτικής μας παράδοσης, των ηθών και των εθίμων μας που ήταν και θα είναι πάντα συνδεδεμένα με την Εκκλησία.
Η βιωματική προσέγγιση τής γνώσης δίνει νέα πνοή σε ένα μάθημα που μπορεί να θεωρείται ανιαρό. Ακολουθώντας μια απλή διαδικασία, εναρμονισμένη με τη λιτότητα και την απλότητα τής χριστιανικής ζωής, και υπό την καθοδήγηση τής κ. Κατσαμπάνη ζυμώσαμε σε μία διδακτική ώρα τέσσερα πρόσφορα, εκ των οποίων το ένα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την προσκομιδή και τα υπόλοιπα ως αντίδωρα. Η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη για εμάς, αφού η πλειονότητα δεν είχε ξαναζυμώσει και ποτέ δεν είχαμε χρησιμοποιήσει εργαλεία που δεν βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή, όπως η ξύλινη σφραγίδα. Συμπτωματικά, βρισκόμουν στο ιερό την ώρα τής Θείας Λειτουργίας, οπότε παρακολούθησα τα πάντα από κοντά και μπόρεσα να βιώσω τη Θεία Λειτουργία από διαφορετική θέση.
Η επαναπροσέγγιση τής νέας γενιάς με τα χριστιανικά ήθη και τις τελετουργίες τής εκκλησίας μας, διασφαλίζει την προστασία και τη διαφύλαξη των ηθών μας, τη γνωριμία με τις ρίζες μας, την καταγραφή και τη διάσωση τού λαϊκού πολιτισμού μας που εμπνεύστηκε, χτίστηκε και στηρίχτηκε στις αξίες και τις αρχές τού Χριστιανισμού".