Εκτύπωση
Η κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, πριν από δεκατρία χρόνια έχασε σε τροχαίο δυστύχημα τον Πάνο της. Όταν μια μητέρα, που καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει την πέρα από κάθε λογική και έξω από τον φυσικό νόμο τής ζωής πραγματικότητα τής απώλειας του παιδιού της, δεν επιλέγει την αυτονόητη πορεία τής εσωστρέφειας και τού μαρασμού, αλλά βγαίνει μπροστά, ανασκουμπώνεται και μετουσιώνει τον σπαραγμό της σε δύναμη και σε πάθος για την αποτροπή τής οδυνηρής επανάληψης ενός τέτοιου γεγονότος εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε μόνο να δείξουμε σεβασμό στο μεγαλείο τής ψυχής της και απόλυτη προσοχή και προσήλωση στους πρεσβευτές της.
Έτσι ην Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές των Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού (ΚΛΑΣΙΚΟΥ) και τού Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού το πρόγραμμα «Κάν’ το σωστά».
Στο πλαίσιο τής αέναης προσπάθειας και τής ακάματης εκστρατείας τού Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Χατζηδοπαυλάκη, ενημέρωσε αλλά και προβλημάτισε όχι μόνο τα παιδιά μας αλλά και εμάς τους μεγάλους μέσα από στατιστικά δεδομένα, προβολή βίντεο, συζήτηση, αλλά και ένα άρτιο, βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Η παρακολούθηση τού προγράμματος από τους μαθητές που είναι ακόμη απλοί επιβάτες μεταφορικών μέσων και βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο  έξω από το θέμα "οδήγηση", και μάλιστα στην Ελλάδα τού σήμερα, γεννά ελπίδες ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι ως μελλοντικοί οδηγοί ίσως γίνουν με την οδική συμπεριφορά τους εγγυητές για την προστασία και τον σεβασμό που αξίζει σε κάθε ανθρώπινη ζωή.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις  ενός μαθητή:

"Στις 20 Φεβρουαρίου συγκεντρωθήκαμε στο Θέατρο τού σχολείου μας προκειμένου να παρακολουθήσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Όλοι μας περιμέναμε μία από τις συνηθισμένες τυπικές παρουσιάσεις σχετικά με την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ορθή διαχείριση καταστάσεων που αφορούν σε μέσα μεταφοράς, όπως τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι μηχανές.
Ωστόσο αυτή η ενημέρωση ήταν διαφορετική. Όχι μόνο εντρυφήσαμε στο φλέγον ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων που αποδεκατίζει γενιές και γενιές στην Ελλάδα, και όλο τον κόσμο, αλλά λάβαμε μέρος και σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες προβληματιστήκαμε και αναλογιστήκαμε τον κίνδυνο που μπορούμε να διατρέχουμε χρησιμοποιώντας τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες. Μέσα από τον εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο που διεξήχθη ανάμεσα σε εμάς, τους μαθητές, και τον εξειδικευμένο στον χώρο του κ. Δημήτρη Χατζηδοπαυλάκη, μάθαμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε όταν βρισκόμαστε το αυτοκίνητο ως απλοί συνοδηγοί και ως μελλοντικοί οδηγοί πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε καταστάσεις αν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του αλκοόλ αλλά και πώς να εξοπλιστούμε κατάλληλα για την προστασία τής σωματικής μας ακεραιότητας ως πιθανών μελλοντικών οδηγών μηχανής. Εν ολίγοις είμαστε ευγνώμονες που μάθαμε πώς μπορούμε να σώσουμε τόσο τη δική μας όσο και τη ζωή των άλλων, όταν βρισκόμαστε ανάμεσα στις δύο άσπρες λωρίδες. Εύχομαι στο μέλλον να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε στη μετέπειτα ζωή μας."

Νίκος Μανωλάς (Β1΄ τάξη)