Εκτύπωση

Ο παράδεισος, σύμφωνα με τον Μπόρχες, θα μπορούσε να έχει τη μορφή Βιβλιοθήκης...

Έναν τέτοιον παράδεισο δημιούργησε ο αρχιτέκτονας και ιστορικός τού βιβλίου Κωνσταντίνος Στάικος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: το διαδικτυακό πρόγραμμα «Περί Βιβλιοθηκών».

Ο ιστότοπος τού προγράμματος (aboutlibraries.gr) είναι πλέον επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από το ευρύτερο κοινό.
Το πρόγραμμα «Περί Βιβλιοθηκών» στην Εκπαίδευση εφαρμόζεται πιλοτικά στα Αρσάκεια Σχολεία με σκοπό, μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες για τους μαθητές, να συνειδητοποιηθεί η αξία των Βιβλιοθηκών, να καλλιεργηθεί η αγάπη για το βιβλίο και να ενδυναμωθεί η σχέση των μαθητών με τις Βιβλιοθήκες και τη Φιλαναγνωσία.

Έτσι, υπό την καθοδήγηση τής Διευθύντριας τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού κ. Μ. Δουζίνα, οι μαθητές τής Α΄τάξης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Ιστορίας, περιηγήθηκαν στον ιστότοπο και εξερεύνησαν αυτόν τον "διαδικτυακό παράδεισο".

Ανακάλυψαν βιβλιοθήκες, ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό τους, ταξίδεψαν στην ιστορία τους και συνειδητοποίησαν την αξία τους.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις από την περιήγηση και την έρευνα των μαθητών στον συγκεκριμένο ιστότοπο:

«Βιβλιοθήκη τού Καρόλου Ε΄
Η πιο διάσημη βασιλική βιβλιοθήκη, κατά τον Μεσαίωνα, ήταν αυτή τού Καρόλου Ε΄, βασιλιά τής Γαλλίας το 1360. Το μεγαλύτερο μέρος τής Βιβλιοθήκης μεταφέρθηκε στην κατοικία τού βασιλιά στο Λούβρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την ταξινόμηση των βιβλίων, καθώς και ότι είχε προβλεφθεί κατάλληλος φωτισμός για νυχτερινή ανάγνωση. Επίσης, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Κάρολος εμπλούτιζε τις συλλογές του. Συγκεκριμένα, συγκέντρωνε βιβλία από το ευρύτερο συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον, ενώ είχε γνωστοποιήσει στους υπηκόους του τι είδους βιβλία προτιμούσε και γι’ αυτό λάμβανε πολύτιμα χειρόγραφα ως δώρα. Τέλος, πιστεύω ότι ήταν πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη το ότι ο Κάρολος προσελάμβανε καλλιγράφους και αντιγραφείς ώστε να διασωθούν οι συλλογές του.»

«Η Βιβλιοθήκη τού Χάρρυ Χουντίνι
Ο γνωστός ταχυδακτυλουργός μάγος Χάρη Χουντίνι ήταν και βιβλιοσυλλέκτης, κυρίως βιβλίων για τη μαγεία και τον πνευματισμό. Η βιβλιογραφική έρευνα αποτελούσε κομμάτι τής ζωής του από την παιδική του ηλικία. Λόγω τής δουλειάς του, συχνά επισκεπτόταν βιβλιοπωλεία, ώστε να μπορεί να αναπαραγάγει παραστάσεις προγενέστερων πνευματιστών, σχηματίζοντας σταδιακά μια θεματική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη του περιέχει και θεατρικές αφίσες, περιοδικά, φυλλάδια με θέματα όπως ο υπνωτισμός, λευκώματα και έργα που χρονολογούνται από το 1489. Όταν ο φόρτος εργασιών του έγινε πιο πολύς, προσέλαβε έναν πρώην βιβλιοθηκάριο τού Χάρβαρντ, για να οργανώνει και να φροντίζει τη συλλογή του και να επιλέγει νέα αποκτήματα. Μετά τον θάνατό του οι 5.000 τίτλοι τής βιβλιοθήκης του δόθηκαν στη Βιβλιοθήκη τού Κογκρέσου και στο Πανεπιστήμιο τού Τέξας.
Η επιλογή τής συγκεκριμένης βιβλιοθήκης σχετίζεται με τον δημιουργό της. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ένας μάγος ήταν λάτρης των βιβλίων και, ως ένα βαθμό, συλλέκτης τους.»