Εκτύπωση

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού για τους μαθητές τής Γ΄ τάξης Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού των τριών Αρσακείων Λυκείων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 στο Θέατρο των Σχολείων.

Στην εκδήλωση αυτή προσκλήθηκαν και μίλησαν στους μαθητές 4 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Οι εισηγήσεις τους αφορούσαν στις σπουδές και τις κατευθύνσεις των Τμημάτων που εκπροσωπούν, καθώς και τις προοπτικές και τις διεξόδους που προσφέρει η επιστήμη τους. Μετά το πέρας κάθε παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν στον ομιλητή τις απορίες τους και να μιλήσουν για τους προσωπικούς τους στόχους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των Νομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ειδικότερα:
• Ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τής Νομικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε διεξοδικά όλα τα επαγγέλματα στα οποία οδηγούν οι σπουδές στη Νομική και ανέλυσε τόσο τα τυπικά προσόντα όσο και τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα στοιχεία προσωπικότητας που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση τού δικηγορικού επαγγέλματος.
• Ο κ. Ανδρέας Λιαρόπουλος, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε στους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα τού διεθνολόγου και τις ποικίλες εξειδικεύσεις που προσφέρει το Τμήμα του, όπως είναι τα διεθνή οικονομικά, η εξωτερική πολιτική, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η διπλωματία και οι διεθνείς σχέσεις.
• Ο κ. Πήλιος-Δημήτρης Σταύρου, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Ψυχολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε στους μαθητές τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρει το Τμήμα του, καθώς και τις ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξειδικεύσεις τής επιστήμης τής ψυχολογίας.
• Η κ. Λίζα Τσαλίκη, καθηγήτρια τού Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης τής Επικοινωνίας τού Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παρουσίασε αναλυτικά τις σπουδές που προσφέρει το Ίδρυμα στο οποίο διδάσκει, τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την επικοινωνία, καθώς και παραδείγματα αποφοίτων τού Τμήματος που σταδιοδρομούν με επιτυχία στους τομείς τής επικοινωνίας, τής ενημέρωσης και τής ψυχαγωγίας.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής εκδήλωσης είχαν, εκ μέρους των Σχολείων, η Διευθύντρια του Κλασικού Λυκείου δρ Μαρίκα Δουζίνα, η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή και η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά και, εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ο Παντελής Κατηνιώτης (καθηγητής - σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD) και η Κατερίνα Σουφλιά (καθηγήτρια - σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc).

Αδιαμφισβήτητα οι ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις συμβάλλουν καθοριστικά στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, καθώς και στην ενίσχυση τής μαθησιακής τους προσπάθειας.