Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 οι μαθητές του Σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων, για να εκλέξουν τον ήρωα/ηρωίδα τους για τον μήνα Μάρτιο.
Την εκδήλωση οργάνωσαν και συντόνισαν οι εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων.
Το Α1 επέλεξε να προτείνει για ηρωίδα του μήνα την Χαβανέζα Μπέθανι Χάμιλτον. Η Χάμιλτον, εικοσοκτάχρονη σήμερα, είναι επαγγελματίας σέρφερ (θαλάσσιας σανίδας). Ας μην ξεχνάμε πως η Χαβάη με τα γιγάντια κύματα του ωκεανού, αποτελεί την πατρίδα του θαλάσσιου σερφ. Η Χάμιλτον το 2003 είχε ένα οικτρό ατύχημα, όταν ένας καρχαρίας της έκοψε το αριστερό της χέρι. Αιμόφυρτη, η δεκατριάχρονη τότε, Χάμιλτον κατάφερε να κολυμπήσει ως την ακτή και να σωθεί τελικά, παρά την απώλεια του χεριού της. Δεν το έβαλε κάτω: συνέχισε το αθλητικό σερφ και εξελίχθηκε σε πρωταθλήτρια. Μάλιστα ενθάρρυνε και πολλά παιδιά, μετά το τραυματικό τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό στη Φουκοσίμα τον Μάρτιο του 2011, να ξεπεράσουν τη φοβία τους με το νερό και να επανέλθουν στη θάλασσα. Είναι παντρεμένη και έχει ένα παιδί.
Η Χάμιλτον αναδείχτηκε από το σύνολο των μαθητών, μετά από ψηφοφορία δι’ανατάσεως χειρός, ως Ηρωίδα του Μήνα! Να σημειωθεί πως το Α1 είναι το πρώτο τμήμα στην ιστορία του θεσμού, που πέτυχε δύο συνεχόμενες πρωτιές με την προτάσεις του! (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση)
Η επιλογή του Α2 ήταν ένας αρχετυπικός ήρωας, ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας, ο υπερασπιστής των Θερμοπυλών, για τον οποίο διδάχθηκαν στο οικείο κεφάλαιο του μαθήματος της Ιστορίας, λίγες μέρες πριν την παρουσίαση. Πέρα από τις κινηματογραφικές διαστρεβλώσεις της εικόνας, των κινήτρων αλλά και του τρόπου μάχης του, ο Λεωνίδας -μας έπεισαν οι μαθητές του Α2- συνιστά αιώνιο πρότυπο ηρωισμού, φιλοπατρίας και απόλυτης αξιοπρέπειας και αίσθησης επιτέλεσης καθήκοντος. (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση)
Η ηρωίδα του μήνα για το Α3 ήταν η Έμμελιν Πάνκχερστ, η οποία γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1858. Η Πάνκχερστ, Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτιδα του βρετανικού κινήματος Σουφραζετών, συνέβαλε πολύ στο να αποκτήσουν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Η πολιτική της ενεργοποίηση άρχισε σε ηλικία μόλις 14 ετών. Ίδρυσε και συμμετείχε ενεργά στο Women's Franchise League, η οποία υπεράσπιζε αδιακρίτως παντρεμένες αλλά και ανύπαντρες γυναίκες. Μετά τη διάλυση της οργάνωσης, προσπάθησε να ενταχθεί στο Ανεξάρτητο Εργατικό Κόμμα, στο οποίο αρχικά δεν έγινε δεκτή. Αργότερα, την ηγεσία του κινήματος των Σουφραζετών ανέλαβε η μεγάλη κόρη της Αντέλα. Με τον ερχομό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914), η Πάνκχερστ σταμάτησε τις επιθετικές πρακτικές της και ξεκίνησε να στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση για να αντέξει στη γερμανική απειλή. Οργάνωσε τις γυναίκες, ώστε να βοηθήσουν στη βιομηχανική παραγωγή και ενθάρρυνε νέους άντρες να πολεμήσουν. Ως αποτέλεσμα της δράσης της το 1918 ψηφίστηκε νόμος ότι όλοι οι άνδρες άνω των 21 ετών και οι γυναίκες άνω των 30 θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Στις 14 Ιουνίου του 1928, απεβίωσε, λίγες εβδομάδες πριν ψηφιστεί νόμος ότι πλέον όλες οι γυναίκες άνω των 21 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου. Δύο χρόνια μετά το θάνατο της, τιμήθηκε με προτομή στο Λονδίνο, στο πάρκο Victoria Tower Gardens. (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση)
Το Β1 επέλεξε μια γοητευτική φυσιογνωμία των αναγνωσμάτων των παιδιών αλλά και αυτών που θέλουν να διατηρούν ζωντανή την παιδικότητα: τον «Μικρό Πρίγκιπα», πρωταγωνιστή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Από το 1943 που γράφτηκε ο «Μικρός Πρίγκιπας», ενέπνευσε, συγκίνησε και δίδαξε εκατομμύρια μικρά και μεγάλα παιδιά και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λογοτεχνικούς ήρωες του 20ου αιώνα. Ο Μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει το σύμπαν για να γνωρίσει τον άνθρωπο και την αγάπη, τον προσωπικό δρόμο της γνώσης και την ουσία της φιλίας. Με αφορμή το απόσπασμα της συνάντησης του Μικρού Πρίγκιπα με την αλεπού, που διδάσκεται στη Λογοτεχνία της Β΄ Γυμνασίου, οι μαθήτριες του Β1 κατέθεσαν τη γνώση και τα συναισθήματά τους από τη γνωριμία τους με τον «Μικρό Πρίγκιπα». (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση και εδώ για να διαβάσετε το κείμενο της παρουσίασης).
Έναν πολύ πρωτότυπο “ήρωα” παρουσίασε το Β2: το θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο σίγουρα φιλοξένησε στο κατάστρωμά του πολλούς επώνυμους και ανώνυμους ήρωες… Από το 1910 που καθελκύστηκε, έως και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στον οποίο και έλαβε μέρος, το θωρηκτό «Αβέρωφ» βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της πατρίδας μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του στους Βαλκανικούς πολέμους, στους οποίους κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο. Είναι το ελληνικό εκείνο πλοίο που αντίκρισε την Αγια-Σοφιά, το 1919. Τον προηγούμενο Οκτώβριο του 2017 επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και δέχτηκε περισσότερους από 125.000 επισκέπτες! (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση)
Η Κατερίνα Στεφανίδη, πρόταση του Β3, είναι μια αθλήτρια πρότυπο. Η καλύτερη επικοντίστρια αυτή τη στιγμή στον παγκόσμιο στίβο, χρυσή ολυμπιονίκης στο Ρίο (2016), πρωταθλήτρια Ευρώπης (Άμστερνταμ 2016) και κόσμου (Λονδίνο 2017), αναδείχτηκε «αθλήτρια της χρονιάς» για το 2017 στην Ευρώπη, όντας η πρώτη και μόνη Ελληνίδα που αξιώθηκε ανάλογης τιμής. Η Στεφανίδη από τη νεανική της ηλικία προσηλώθηκε στον αθλητισμό και αξιοποίησε το ταλέντο της. Είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ επί κοντώ στον ανοιχτό στίβο με 4,91μ (μιας από τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως όλων των εποχών) και προσφάτως (3 Μαρτίου 2018) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Η Στεφανίδη, πάντα χαμογελαστή και ευπροσήγορη, ανοίγει τον δρόμο για τον στίβο σε όλα τα νέα παιδιά, κορίτσια και αγόρια. (Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση).
View the embedded image gallery online at:
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/35546-hrwida-martiou-2018#sigProId3dc395e68f
https://www.arsakeio.gr/gr/thessaloniki/thessaloniki-junior-high/events-activities/35546-hrwida-martiou-2018#sigProId3dc395e68f