Εκτύπωση
Εν αρχή ήν η Αγάπη… «Ό,τι θέλει κανείς μπορεί να το φτιάξει με αγάπη. Ήλιους και αστέρια, ροδώνες και κλήματα…» Νικηφόρος Βρεττάκος.

Ο εορτασμός της μνήμης των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Δασκάλων (Μέγας Βασίλειος- Γρηγόριος ο Θεολόγος- Ιωάννης ο Χρυσόστομος), καθιερώθηκε στις 30 Ιανουαρίου εδώ και σχεδόν μια χιλιετία. Πολυσχιδείς προσωπικότητες και οι Tρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, υπήρξαν πάνω απ΄ όλα καινοτόμοι Παιδαγωγοί που είχαν δώσει λύσεις, τις οποίες ακόμα και η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη ζηλεύει.

Το έργο του Δασκάλου θεωρεί ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ως το ύψιστο έργο πάνω στη γη και ως ένα από τα δυσκολότερα, αφού είναι έργο πολυσύνθετο (μορφωτικό, θρησκευτικό, ηθικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό, εθνικό). Ως βασική παιδαγωγική αξία μάλιστα αναφέρει την Αγάπη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από «υπομονή, καρτερία, ψυχική ηρεμία και κυριαρχία εαυτού» αλλά και το παράδειγμά του στην εφαρμογή όσων διδάσκει.

Ιδιαίτερη τιμή λοιπόν αρμόζει στον κάθε Δάσκαλο που καθημερινά με ανιδιοτελή Αγάπη εργάζεται ακατάπαυστα, προσπαθώντας να διαπλάσει χαρακτήρες, να διαμορφώσει προσωπικότητες, να εφοδιάσει με γνώσεις, βάζοντας γερά θεμέλια, ώστε να κτίσει με ανθρωπιά και αξίες το «παλάτι της κοινωνίας» μας, όπως γράφει ο Κ. Παλαμάς.  


image001