Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση – Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025

Σε όλες τις περιόδους τής ανθρώπινης ιστορίας, ο ρόλος τής τεχνολογίας ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός στην συγκρότηση των κοινωνιών. Η αγροτική και η πρώτη βιομηχανική κοινωνία, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αντίστοιχα από τις μηχανές που οργώνουν και εκείνες που παράγουν κίνηση με την δύναμη τού ατμού, είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνιών που διαμορφώθηκαν από τις τεχνολογίες τους. Στο πλαίσιο καθεμιάς από αυτές δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο ικανοποιούσε πρωτίστως τις οικονομικές και τις θεσμικές λειτουργικές ανάγκες.

Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η ανάπτυξη τής υπολογιστικής ισχύος και των αλγορίθμων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς καινοτομίες, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η οποία περιλαμβάνει συστήματα που μπορούν να μαθαίνουν, να προσαρμόζονται και να λαμβάνουν αποφάσεις με τρόπους που μιμούνται την ανθρώπινη νοημοσύνη. Η κοινωνία, όπως διαμορφώνεται από αυτούς τους τεχνολογικούς μετασχηματισμούς, παράγει νέες ανάγκες, οι οποίες στο επίπεδο τής εκπαίδευσης δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από το υπάρχον μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση, όπως την γνωρίζαμε, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Οφείλει να μετασχηματιστεί.

Οι εφαρμογές τής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) είναι εργαλεία που επηρεάζουν αποφασιστικά το μοντέλο εκπαίδευσης. Η χρήση τους από την πλευρά των εκπαιδευτικών γίνεται ως επί το πλείστον στην βάση ενός εύκολου τρόπου σχεδιασμού ενός φύλλου εργασίας ή τής συλλογής ερωτήσεων ή προβλημάτων που δίνονται προς τους μαθητές με την προτροπή «λύσε», «απάντησε», «βρες», «υπολόγισε» κ.ά. Ανάλογα με την ορθότητα αυτών των απαντήσεων αναγνωρίζεται από τον εκπαιδευτικό ο βαθμός κατανόησης που έχουν οι μαθητές και οι οποίοι στην συνέχεια αξιολογούνται. Ωστόσο, όπως ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί τις εφαρμογές τής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για να συλλέξει ερωτήσεις, κατά τον ίδιο τρόπο και οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αντίστοιχες εφαρμογές προκειμένου να απαντήσουν. Υπ’ αυτήν την έννοια το ζητούμενο, το οποίο αποτελούσε το θεμέλιο τής εκπαιδευτικής πρακτικής όπως την γνωρίζουμε, καταρρέει.

Η λέξη «ερώτηση» είναι πράγματι ο πυρήνας τής παραδοσιακής εκπαίδευσης, αποτελώντας το κλειδί για την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την αξιολόγηση τής κατανόησής τους. Στην σύγχρονη εκπαίδευση, με την έντονη παρουσία τής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η λέξη-κλειδί που αναδεικνύεται είναι η λέξη «έρευνα».

Γιατί όμως «έρευνα»; Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) δεν απαντά απλώς σε ερωτήσεις, αλλά λειτουργεί ως αξιόπιστος οδηγός στην εξερεύνηση νέων ιδεών και γνώσεων. Μπορεί να προτείνει διαφορετικές προσεγγίσεις, να συνδέσει διάφορες έννοιες και να δημιουργήσει νέα ερωτήματα. Αυτό προκαλεί την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι, αντί να περιμένουν απλώς να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν το αντικείμενο με την βοήθεια τής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Μπορούν να θέτουν τα δικά τους ερωτήματα, να δοκιμάζουν διάφορες υποθέσεις και να ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες. Παράλληλα η έρευνα τους δημιουργεί την ανάγκη να αξιολογήσουν τις πληροφορίες που βρίσκουν, να διακρίνουν την αξιόπιστη από την αναξιόπιστη και να συνθέσουν τις δικές τους απόψεις, ανοίγοντας νέους δρόμους στην σκέψη και στην αναζήτηση καινοτομιών.

Η μετάβαση από την «ερώτηση» στην «έρευνα» σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην εκπαίδευση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) παρέχει τα εργαλεία για να κάνουμε την μάθηση πιο ενεργό, πιο διαδραστική και πιο σχετική με τον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, ο ρόλος τού εκπαιδευτικού παραμένει κεντρικός. Ο εκπαιδευτικός είναι εκείνος που καθοδηγεί την διαδικασία τής έρευνας, ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για το μέλλον.

Η παρούσα ημερίδα με τις κεντρικές ομιλίες και τις μικροδιδασκαλίες θέτει στο επίκεντρο αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό: «Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε την “έρευνα” στην εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τις εφαρμογές τής Τεχνητής Νοημοσύνης επί τής ουσίας, επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση;»

Σωτήριος Γκλαβάς, φιλόλογος, μέλος τού Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, υπεύθυνος για το                 e-arsakeio, πρ. Πρόεδρος τού Ι.Ε.Π.

δρ Νέλλη Παππά, γλωσσολόγος, Επόπτρια των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Γεωργία Αλεξούδα, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής ΠΕ86, Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Αδάμος Αναστασίου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ06, Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Μέλλω Κέκια, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Πέτρος Κλιάπης, Επόπτης Ποιότητας τής Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Σοφία Σταθοπούλου, δασκάλα ‒ μαθηματικός, MSc Διδακτικής Μαθηματικών, Αναπληρώτρια Επόπτρια των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων

Αθηνά Μακροπόδη, δασκάλα, Συντονίστρια Ελληνικών & Ιστορίας των Αρσακείων – Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων

Πόπη Γεωργακέλλου, Συντονίστρια Αγγλικής Γλώσσας των Αρσακείων – Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων

Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, δασκάλα, ΜΒΑ, Διευθύντρια τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Σχεδιασμός αφίσας: Βασιλική Σασλίδη, Υπηρεσία Ιστοσελίδων, Κοινωνικών Δικτύων & Εκδόσεων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Γραμματειακή υποστήριξη

Γιολάντα Αγγελοπούλου, Εποπτεία των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Ευθυμία Κέλπη, Γραμματεία Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μαρία Σούκου, Γραμματεία Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Τεχνολογική υποστήριξη

Ιωάννης Βασιλειάδης, εκπαιδευτικός ΠΕ86, Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Τεχνική υποστήριξη

Σταύρος Κοκοκύρης, προϊστάμενος εργατοτεχνικού προσωπικού Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης

Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

δρ Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός ‒ θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων τού Κέντρου Διά Βίου Μάθησης τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Γιάννης Αναστασόπουλος, διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική

09.00-09.30 Προσέλευση

 

09.30-09.50 Έναρξη – Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

 

Κεντρικές ομιλίες

 

Προεδρείο:

Σωτήριος Γκλαβάς, δρ Νέλλη Παππά

 

09.50-10.20

 

Γραμματισμός στην Τεχνητή Νοημοσύνη για το σχολείο τού μέλλοντος

Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας τού Τμήματος Φιλολογίας τού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

10.20-11.00

 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως ορόσημο τής 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: Προσαρμόζοντας τα εκπαιδευτικά συστήματα στις νέες απαιτήσεις

δρ Άρης Μαυρομμάτης, μαθηματικός ‒ θεωρητικός Τέχνης, Ανάπτυξης Υπερμέσων τού Κέντρου Διά Βίου Μάθησης τού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

11.00-11.20

 

Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη και η χρήση της για την αύξηση τής παραγωγικότητας

Γιάννης Αναστασόπουλος, διευθυντής Microsoft στον τομέα τής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

11.20-11.40 Οι δυνατότητες τής Τεχνητής Νοημοσύνης στην υπηρεσία τού εκπαιδευτικού για προσωποποιημένη μάθηση

Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Microsoft στην Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αδριατική

11.40-12.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

 

12.00-12.30

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (Καφές ‒ Κεράσματα)

Μικροδιδασκαλίες με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

από εκπαιδευτικούς τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης

Προεδρείο:

Πέτρος Κλιάπης, Μέλλω Κέκια, Γεωργία Αλεξούδα, Αδάμος Αναστασίου

12.30-12.50 Τεχνητή Νοημοσύνη και πράσινες αποστολές: Το ταξίδι ξεκινάει από τους μαθητές!

Ειρήνη Λογοθέτη, ΠΕ70, Ευαγγελία Μισιάκα, ΠΕ70, Med Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Διαχείριση Περιβάλλοντος

12.50-13.10 Οι παροιμίες τού κόσμου

Πολυξένη Τριανταφυλλίδου, ΠΕ70, Med Διδακτική Θετικών Επιστημών και Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, Μανουέλα Μακρή, ΠΕ70, Ανδρονίκη Σαρηγιάννη, ΠΕ70, Med Διδακτική των Μαθηματικών

13.10-13.30 Μαθηματικά και Οικονομία. Η συμβολή τής Τεχνητής Νοημοσύνης στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας σε μαθητές Δημοτικού

Συνόδιος Αβδημιώτης, ΠΕ70, μέλος τής ομάδας Υποστήριξης Ψηφιακού Προγράμματος Αρσακείου, Ναυσικά Πατσιαλά, ΠΕ70, PhD Διδακτική Μαθηματικών, Μed Διδακτική Θετικών Επιστημών

13.30-13.50 Συνέντευξη από έναν επιστήμονα

Λεωνίδας Μηνάς, ΠΕ04, Μed Διδακτική Θετικών Επιστημών

13.50-14.10 Fairytales in the Digital Age: Inspiring Creative Writing with the use of AI in the Classroom (Παραμύθια στην ψηφιακή εποχή: Εμπνέοντας την δημιουργική συγγραφή με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη)

Ιωάννα Ασλάνη, ΠΕ06, Med Διδακτική τής Αγγλικής Γλώσσας ως δεύτερης/ξένης γλώσσας

14.10-14.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
14.30-15.00 Συμπεράσματα – Λήξη

Στο τέλος τής ημερίδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.