e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Κατά τη διάρκεια τού τρέχοντος σχολικού έτους 2023-2024, οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με την καθοδήγηση των φιλολόγων κ. Μαρίας Στρατοπούλου, Άσπας Αθανασιά, Μαρίας Μπουζινέλου και Γιάννη Καργάκου, , στο πλαίσιο του μαθήματος τής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, επεξεργάστηκαν το λογοτεχνικό έργο τού Kimberly Brubaker Bradley "Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου" (εκδόσεις "Παπαδόπουλος").

Το βιβλίο αξιοποιήθηκε παράλληλα με τα κείμενα των βιβλίων τού ωρολογίου προγράμματος, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης και διδασκαλίας κειμενικών δεικτών όσο και σε επίπεδο δημιουργικής προσέγγισης και γραφής. Έτσι κατά τη διάρκεια τής χρονιάς οι μαθητές παρακολούθησαν: διδασκαλία θεωρίας σχημάτων λόγου, αφηγηματικών τρόπων και τεχνικών, βασικών βημάτων για χαρακτηρισμό ηρώων, εμβάθυνση σε προβλήματα, συναισθήματα κ.λπ. και εκπόνησαν ενδιαφέρουσες εργασίες που αφορούσαν σε ποικίλα θέματα.

Κατέγραψαν τα δικά τους συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για τους βασικούς ήρωες τής ιστορίας, καθώς και τη συμπεριφορά τους. Υποδύθηκαν κάποιον από τους ήρωες και έγραψαν μέσα από τη δική του οπτική, έκαναν μετασχηματιστικές ασκήσεις μετατρέποντας αφηγηματικά τμήματα τής ιστορίας σε διαλόγους και το αντίστροφο, έδωσαν τη δική τους εκδοχή για την έκβαση τής ιστορίας και έγραψαν ενδιαφέρουσες κριτικές για το έργο.

Καθώς το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ένα ιστορικό υπόβαθρο και πληροφορίες για τα γεγονότα τού Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, παρουσίασαν, σε μορφή power point και με φωτογραφικό υλικό, δικά τους σχόλια για την επίδραση που ασκούν διαχρονικά τα συλλογικά γεγονότα στις προσωπικές ζωές των ανθρώπων. Τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα των ενδοοικογενειακών σχέσεων, τής βίας, τού ρατσισμού, τής ανεκτικότητας, τής οδύνης, τής απόρριψης, αλλά και τής μεταμορφωτικής δύναμης τής αγάπης και τής αλληλεγγύης, τροφοδότησαν συζητήσεις με πρωτότυπες σκέψεις και ενίσχυσαν τους μεταξύ τους δεσμούς, αλλά και με τους δασκάλους τους.

Το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, μέσα από τέτοιες στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις, συμβάλλει στην ενίσχυση τής Φιλαναγνωσίας των μαθητών και των μαθητριών, διδάσκει την αγάπη για το βιβλίο και για τον κόσμο τής λογοτεχνίας και εμπλουτίζει το γλωσσικό μάθημα, ακολουθώντας και τις συναφείς οδηγίες των νέων Προγραμμάτων Σπουδών τού Υπουργείου Παιδείας.

image001