e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Για άλλη μια χρονιά μαθητές και μαθήτριες από το Β΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχαν στην 47η ΕΣΕ τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που διεξήχθη το διάστημα 26 έως 29 Απριλίου 2024 στην Αθήνα. Πρόκειται για μια διοργάνωση-προσομοίωση των συνεδριάσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές και συζητούν ιδιαίτερα σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, δημοσιονομικά κ.ά. θέματα. Η γλώσσα εργασίας τού συνεδρίου είναι τα Αγγλικά.

Το Σχολείο εκπροσώπησε η μαθήτρια τής Β΄ τάξης Μπακόλα Αγάθη, η οποία κατέλαβε την 23η θέση και έτσι μπορεί να στελεχώσει αποστολές τού ΕΚΝΕ σε διεθνή φόρα, καθώς και σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους άλλων επιτροπών τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε όλη την Ευρώπη.

Η εφετινή συνδιάσκεψη είχε το γενικό τίτλο “Perpetual Bloom of the Youth: Creating the basis for an innovative and empowered European future” / "Αέναη άνθηση των νέων: Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα καινοτόμο και ενδυναμωμένο ευρωπαϊκό μέλλον". Η μαθήτρια συμμετείχε στην επιτροπή Committee on Constitutional Affairs (AFCO), στην οποία πραγματεύτηκε το ζήτημα τής ανόδου των εξτρεμιστών και των εθνικιστών στην Ευρώπη και τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ, ώστε να διαφυλάξει τη δημοκρατία σε όλα τα κράτη και να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η μαθήτρια συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες και τις εργασίες τού συνεδρίου, επιδεικνύοντας συνεργατικό πνεύμα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στη σύσφιγξη σχέσεων, καθώς και στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος ανάμεσα στους υποψηφίους, με στόχο την εξασφάλιση τελικής ομοφωνίας στις επερχόμενες αποφάσεις. Ακολούθησε διήμερο συνομιλιών-συνεδριάσεων που την τέταρτη ημέρα κατέληξε σε δέκα τελικά ψηφίσματα, τα οποία αφορούν σε τρέχοντα θέματα τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια τού προγράμματος και τής προετοιμασίας τής μαθήτριας ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαρία Παππά.