e-arsakeio


Books' archway


ep en


harvard




Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 –στο μάθημα των Αγγλικών– μαθητές και μαθήτριες των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων τού Αρσακείου Γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών μαζί με συμμαθητές τους από την Ευρώπη μέσω τού ευρωπαϊκού προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων e-Twinning.
Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης ήταν οι ιδρυτές τού e-Twinning project με τίτλο “Homemade postcards for the European Day of Languages”, το οποίο προσέλκυσε 42 ευρωπαϊκά σχολεία συνεργάτες. Τα σχολεία τα οποία συνεργάστηκαν για την εκπόνηση αυτού τού προγράμματος προέρχονται από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Λετονία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Κροατία, την Ελλάδα και το Ρεϋνιόν (La Reunion), τo ηφαιστιογενές νησί στον Ινδικό Ωκεανό, που αποτελεί την πιο απομακρυσμένη περιοχή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πτόγραμμα δημιούργησαν χειροποίητες ευχετήριες κάρτες, συνοδεύοντας τις ευχές τους με πρόσθετες πληροφορίες –τόσο στη μητρική τους όσο και στην αγγλική γλώσσαγια τον εαυτό τους και το σχολείο στο οποίο φοιτούν. Έπειτα ζωγράφισαν και διακόσμησαν κάρτες τις οποίες ταχυδρόμησαν στα υπόλοιπα σχολεία. Μετά την παραλαβή καρτών από τα σχολεία τής Ευρώπης οι μαθητές τού Αρσακείου δημιούργησαν ταμπλό με τις κάρτες αυτές, καθώς και πρόσθετο υλικό και φωτογραφίες των συνεργαζόμενων στο πρόγραμμα ευρωπαϊκών τάξεων, που αναρτήθηκαν και στον διαδικτυακό χώρο Twin Space τής ψηφιακής πλατφόρμας e-Twinning. Στην πλατφόρμα ανέβηκαν επίσης συνταγές παραδοσιακών ελληνικών φαγητών και γλυκών που έγραψαν οι μαθητές τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου, σε συνεργασία με τους μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Λυκείου, για τους μαθητές των αδελφοποιημένων σχολείων.
Στόχος τού προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και γλώσσες τής Ευρώπης και να ανακαλύψουν στοιχεία πολιτισμού που τις χαρακτηρίζουν. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο έργο που ίδρυσαν και υλοποίησαν το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης έγινε εκτενής αναφορά σε περιοδικό τής Δανίας με τίτλο “folkeskolen.dk”. Μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ.
Τους μαθητές των τάξεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθοδήγησε η καθηγήτριά τους των Αγγλικών κ. Κατερίνα Κυριακίδου.