Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης
Το μάθημα τής Αγωγής Υγείας στην Γ΄ τάξη τού Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης αναπτύχθηκε γύρω από δύο άξονες τον Νοέμβριο 2016.
Την πρώτη εβδομάδα έγινε συζήτηση με τα παιδιά για την αξία τής αποταμίευσης, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο "Αν κάθε μέρα...". Μάλιστα τα παιδιά ετοίμασαν και εργασία πάνω στο σενάριο τού βίντεο, αποτυπώνοντας τις δικές τους ιδέες για την αποταμίευση. Το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ όμορφη σύνθεση που διακόσμησε το ταμπλό τής τάξης.
Στις επόμενες εβδομάδες οι μαθητές, με τη δασκάλα τους, ασχολήθηκαν με τη στοματική υγιεινή. Ακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο και προβολές powerpoint, μέσα από τα οποία τα παιδιά πήραν πληροφορίες όχι μόνο για τη δομή τής οδοντοστοιχίας τους, αλλά και για τους κινδύνους που διατρέχει καθημερινά από τις τροφές που προσλαμβάνουν. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία λύθηκαν όλες οι απορίες των παιδιών, που δημιουργήθηααν πίνακες με ωφέλιμες και επικίνδυνες τροφές για τα δόντια. Οι μαθητές είχαν επίσης την πρωτοβουλία να αποτυπώσουν σε ζωγραφιές διάφορες παροιμίες που σχετίζονται με τα δόντια, όπως "σε κάποιον χάρισαν ένα γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια", "ήλιος με δόντια" κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και έβαλε άλλο ένα πολύτιμο λιθαράκι στη διακόσμηση τής τάξης και τού διαδρόμου έξω από αυτή.
Τέλος, ο μήνας που, στην πλειοψηφία του, ήταν αφιερωμένος στη στοματική υγιεινή έκλεισε την τελευταία εβδομάδα με τον καλύτερο και πιο ευχάριστο τρόπο. Η οδοντίατρος κ. Ράπτη, μητέρα μαθήτριας τού Σχολείου, επισκέφθηκε την τάξη και μίλησε πιο αναλυτικά στα παιδιά, συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο όλες τις πληροφορίες που επεξεργάστηκαν μέσα στον μήνα. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τη συνεργασία τους με την κ. Ράπτη και όλη η εκπαιδευτική διαδικασία ήταν πολύ εποικοδομητική.