Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης ζωντάνεψαν το χρονικό τής επετείου τού 1940 και οι μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων συνόδευσαν με πατριωτικά τραγούδια τη γιορτή, σε μια ατμόσφαιρα θαυμασμού και υπερηφάνειας για το μεγαλείο τού ελληνικού ''ΟΧΙ".

Ακούσαμε τις σειρήνες και είδαμε τους στρατιώτες να πολεμούν στα χιόνια, να νικούν τον εχθρό και να υψώνουν την ελληνική σημαία. Γνωρίσαμε τον πεινασμένο Ιταλό στρατιώτη που απολάμβανε ένα πορτοκάλι και τους Έλληνες μαχητές που κατέβασαν τα όπλα, γιατί ήταν Άνθρωποι...
Τα χρόνια τής Κατοχής οι Έλληνες αντιστάθηκαν με όλη τη δύναμη τής ψυχής τους παρόλο που η πείνα θέριζε, αφήνοντας γύρω αμέτρητους νεκρούς.
Μα ο Άνθρωπος στάθηκε στο ύψος του και πάλι, μέσα από τη χειρονομία τού Γερμανού κατακτητή που προσέφερε σοκολάτα και γάλα στα λιπόσαρκα παιδιά...

Συγκινηθήκαμε αλλά και ενθουσιαστήκαμε ακούγοντας τους μικρούς μαθητές μας να ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο τραγούδια τής εποχής εκείνης, που στόχο είχαν να εμψυχώσουν και να κρατήσουν όρθιο τον ταλαιπωρημένο λαό μας.

Ευχόμαστε όλοι οι άνθρωποι να αισθανθούν τη σημασία τής αξίας τού Ανθρώπου. Τότε μόνο θα σταματήσουν οι πόλεμοι και οι λαοί θα προοδεύσουν και θα δημιουργήσουν νέους πολιτισμούς.
Με την ελπίδα ότι τα μηνύματα και τα διδάγματα τής γιορτής μας θα κατοικήσουν στις ψυχές όλων μας και ότι με αυτά θα πορευτούμε στο μέλλον, συγχαίρουμε τους μαθητές μας που ζωντάνεψαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στιγμές από το έπος τού  ‘40 και κατάφεραν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους!