Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου οι μαθητές/-τριες τής Στ΄ τάξης τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης, στις 4 Απριλίου 2024, γνώρισαν την «περιπέτεια» ενός βιβλίου μέχρι να γίνει τόμος. Παρακολούθησαν, λοιπόν, στο Σχολείο τους το πρόγραμμα που παρουσίασε ένας συντηρητής παλαιών βιβλίων, ειδικός στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Έμαθαν ότι η βιβλιοδεσία είναι μια απαιτητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει αρκετό χρόνο και συγκέντρωση. Δίνει, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και απαιτεί προσεκτικές, εκλεπτυσμένες κινήσεις.

Μαζί με τον υπεύθυνο τού προγράμματος, οι μαθητές/-τριες πριόνισαν τη ράχη ενός  βιβλίου, το έραψαν προσεκτικά, το κόλλησαν, το στέγνωσαν και το έντυσαν με δέρμα που το διακόσμησαν με χρυσό.
Έφτιαξαν, λοιπόν, το δικό τους βιβλίο, το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη τής τάξης τους. Το πρόγραμμα άρεσε πολύ στους μαθητές/-τριες, γιατί τους έφερε σε επαφή με το βιβλίο και τον τρόπο βιβλιοδεσίας πριν η τεχνολογία απλοποιήσει την διαδικασία, με αποτέλεσμα, όμως, να χαθεί η αυθεντικότητα τής προσωπικής δημιουργίας...