Αρσάκεια - Τοσίτσεια Εκάλης

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄ και Ε΄ τάξεων τού Γ΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Δημοτικού Εκάλης πραγματοποίησαν ένα εικονικό ταξίδι στο Διάστημα, με την καθοδήγηση τής αστροφυσικού και υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τού ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δρος Αιμιλίας Σμυρλή. "Συγκυβερνήτης" σε αυτό το εγχείρημα ήταν η Ιωάννα Κάλφα, τελειόφοιτη φοιτήτρια τού Τμήματος Φυσικής τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση την Αστροφυσική.

Οι μαθητές τής Γ΄ τάξης, με έναν διαδραστικό τρόπο, εμπέδωσαν πληροφορίες αναφορικά με τους πλανήτες. Στην συνέχεια ξεκίνησαν να υλοποιούν ομαδικά μια βιωματική δράση σχετικά με την απόσταση των πλανητών, αξιοποιώντας έναν σπάγκο και μία μεζούρα. Οι μαθητές τής Ε΄ τάξης έμαθαν στοιχεία για τους γαλαξίες. Κατόπιν, κάθε μαθητής δημιούργησε τον δικό του γαλαξία, με την μορφή ανεμόμυλου, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό σύρμα πίπας, ένα γλωσσοπίεστρο και μια μακέτα για τα φτερά τού ανεμόμυλου, την οποία έκοψαν και συναρμολόγησαν κατάλληλα.

Τα παιδιά απόλαυσαν ιδιαίτερα αυτή τη γνωριμία με το Διάστημα, κάτι που το αποδεικνύει το έκδηλο και διαρκές ενδιαφέρον τους μέσα από υπέροχες απορίες και το ζωγραφισμένο χαμόγελο στα πρόσωπά τους. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μια προσπάθεια διασύνδεσης τής εκπαίδευσης με την έρευνα, στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού προγράμματος«Artemis Mission: from myth to space». Οι μαθητές αντιλήφθηκαν πόσο σπουδαίο είναι να έχουν στόχο να ανακαλύπτουν νέα πράγματα και να προσπαθούν συνεχώς γι΄ αυτό, ακόμη κι αν συναντούν κάποιες δυσκολίες.